KULTUR 2020-02-28 KL. 09:09

Barn berättar om hemländernas maträtter

Av Peter

Barn berättar om hemländernas maträtter

På Kulturhuset bjuder man just nu på mat från hela världen: Arabiska sötsaker, fransk husmanskost och smårätter från Libanon.

Eller mer bestämt, skolelever från Vallentuna har gjort en utställning där de visar och berättar om maten från sina hemländer.
–Vi firar modersmålens dag med en utställning på Kulturhuset varje år, säger Ylva Hedberg som är chef på Enheten för integration och studie- och yrkesvägledning. Modersmålslärarna bestämmer gemensamt temat, och sedan får de och eleverna fundera på hur de ska presentera det. Årets tema är ”mat”, och en del illustrerar det med bilder medan andra skrivit recept eller berättar om traditioner.

Nära 50 språk i skolorna
Idag läser ungefär 500 elever modersmål i Vallentuna.
–Vi har undervisning i 32 olika språk. Det som flest läser är arabiska, följt av engelska, finska och spanska i den ordningen. Sedan finns det 15 språk till med mindre än fem sökande, men de undervisar vi inte i just nu. Så totalt pratar våra elever minst 47 olika modersmål.
Att årets tema blev mat är ingen tillfällighet.
–I läroplanen står det att eleven ska utveckla sin kännedom om traditionerna i de hemländer där modersmålet talas. Mat är starkt förknippat med traditioner och är därmed ett bra pedagogiskt val. När eleverna blir lite äldre ska de också kunna jämföra hemlandets traditioner med svenska, också där passar mattemat.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Det bästa från två världar
Ylva säger att många flerspråkiga familjer blandar det bästa från Sverige med det bästa från sitt hemland.
-Och vi som är födda i Sverige är glada över många rätter från andra kulturer - pizza är ju en klassiker.
Modersmålens dag har firats över hela världen sedan 1999 för att lyfta kulturell och språklig mångfald. Men det förekommer också att man anser att den som flyttar till ett annat land inte ska studera det egna språket, utan bara fokusera på språket där man bor.

–Forskning visar att hemspråksundervisning är positivt när man ska lära sig svenska, och eleverna får faktiskt bättre resultat i alla ämnen om de studerar sitt modersmål. Det känns självklart att vi verkligen firar modersmålens dag, och det är nästan ännu mer självklart att vi gör det med en utställning i Kulturhuset. För både mat och språk är ju kultur i allra högsta grad!


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

FOTNOT: Utställningen är öppen till och med 1 mars.