NYHETER 2020-06-18 KL. 11:04

Fiskeguide över bästa sjöarna i Vallentuna

Av Uffe

Fiskeguide över bästa sjöarna i Vallentuna

TUNG FÅNGST. Den här gösen fick John Kärki i Vallentunasjön..
Foto: PRIVAT

John Kärki tar oss med på fisketur

Fiskeintresset i Sverige är stort och växer för varje år som går. Som boende i Vallentuna behöver du sällan åka långt för att hitta en egen naturoas med fiskar, fåglar och annan rik natur.

Mitt liv har präglats av ett fiskespö i min hand. Fisket har skänkt mig lycka, knepiga utmaningar och sinnesro i ett annars modernt och hektiskt liv. Att kunna kliva utanför dörren en sommargryning när daggen glimrar i gräset, med fiskespöt och fånga en gös eller gädda innan civilisationen har vaknat är en stor lyx.

Jag har följt fiskets utveckling från att det var kufigt till att det faktiskt blev ganska coolt att fiska. I min tonår, när jag satte mig på roslagsbanan tidiga mornar med fiskeutrustning fick jag ofta gömma grejerna i desperation när skolans trendiga tjejer gjorde entré för att inte klassas som en tönt. Mycket vatten har runnit under broarna sen dess och idag är snarare de unga fiskekillarna häftiga i tjejernas ögon med snygga outdoor-kläder och bärgade storfångster.

Faktum är att Vallentuna som kommun har fostrat många duktiga storfiskare genom åren. Några som bör nämnas är Ejken Johansson och Patrik Raanaes som varit framträdande inom flugfisket i både havet efter havsöring och i Norrlandsälvarna efter lax. Inom spinnfisket har Adam Orre tagit sig högt upp på den svenska- och europeiska fiskescenen med tävlingar och filmproduktioner som ses av tusentals människor. Sist men inte minst har norrortsfostrade och Vallentunabon Thomas Fischer kvalat in Sportfiskarnas ”Hall of Fame” med en bedrift som enbart drygt 80 svenskar har lyckats med hittills. Thomas lyckades redan 2008 med att fånga 20 olika arter över storfiskgräns vilket innebär att han tilldelades den åtråvärda ”Lagerkrantsnålen”.

Det bästa med att ha ett fiskeintresse är ändå att man väljer själv vilken nivå man vill lägga sitt fiske på. Vissa vill möta gryningen med en kanot och ett gäddplask i vassen. Andra vill ut med barnen och meta i solnedgången för att ta med abborren hem till mat. Eller varför inte bege sig på äventyrsfiske i Brottbys djupa skogar med tält och triangakök. Ett fåtal är som grabbarna jag nämnde ovan, helt begeistrade av fiskets mångfald och utmaningar. Glöm inte att dom tog sina första steg inom fisket i någon av alla närliggande sjöar.

Oavsett vem du är kommer den här fiskeguiden ge dig inspiration till härliga semesteraktiviter strax utanför din dörr. För fiske, det är det bästa intresset du kan ha i livet…


igcaption>UNDERSKATTAD SKATT. Med tanke på kilopriset på gös bör det vara fler som fiskar i Vallentunasjön.
Foto: PRIVAT

Här kan du fiska i Vallentuna

Sjöarna nedan är en fingervisning på vart du kan fiska i Vallentuna med fiskekort. Inom kommungränsen finns många sjöar och de flesta är privata. För att fiska i dessa behöver ni fråga fiskerättsägaren om lov.
Oavsett vilket vatten du besöker finns det vissa riktlinjer att ta hänsyn till.

? Ta aldrig upp mer fisk än du behagar att äta för dagen. Fisk är inte en oändlig resurs och för stora uttag kan skada för nästa generations sportfiskare. Kan du inte ta reda på fisken, släpp den åter i sjön.
? Ta med ditt skräp hem.
? Respektera privat egendom
? Ha alltid tillräckligt stark utrustning för att få upp fisken och lämpliga tänger för att lossa kroken.
? Blöt händerna innan du tar i fisken så fiskens slemskikt inte tar skada.
? Släpp alltid tillbaka fisk som är under minimimåttet och följ lokala regelverk.
? Ser du att någon gör fel vid vattnet är det upp till dig att lära din medmänniska hur man gör rätt. Sveriges natur och sjöar är en gemensam resurs där alla behöver bidra till en hållbar framtid.

Vallentunasjön

Vallentunasjön är en grumlig och grund sjö tätt inpå centrala Vallentuna.

Folk från hela Stockholm besöker sjön för att ta del av det fina fisket efter gös som erbjuds. I sjön simmar även fina abborrar längs grynnorna i jakt på mört och löja. Längs de vidsträckta vassarna lurar gäddorna i bakhåll på ovetande småfiskar.

Bra metoder för fiskelycka på rovfisken är att fiska med vobbler och jigg. Ett allt vanligare inslag bland sportfiskare idag är flugfiske med fiskimitationer. För den som gillar mete med mask och flöte nappar ofta tunga braxar under sommarkvällarna.

Populär fisk på Östermalm
Sjön erbjuder fiskeplatser från bryggor och klippor runt sjön. Populära fiskeplatser är Gustavs udde i Bällsta och Kärleksudden vid Täby Kyrkby.

Metet kan vara högklassigt i området kring Kyrkviken i sjöns norra del. Fisket bedrivs med fördel från båt för att komma åt hela sjön.
En personlig favorit är att möta soluppgången samtidigt som sjöns stora fiskar jagar aktivt på en spegelblank yta.

Populära arter
? Gös
? Gädda
? Abborre
? Braxen, mört, sutare och ruda

Fiskekort
Dagkort 75 kr
Säsongskort 1 juni-31 december 350 kr

Allt fiske förbjudet 1 april till 31 maj för att skydda vårlekande arter som gös, abborre och gädda.
Fiskekort kan köpas på Vallentuna kulturhus och fiskekort.se
För mer information om fisket i sjön kontakta Vallentunasjöns fiskevårdsområdesförening som är experter på området. https://www.vfof.org/
Vallentuna kommun hyr ut kanadensare för 250 kr per dygn som kan hämtas på Kvarnbadet.

Kuriosa
Under 90-talet och tidigt 2000-tal såldes sjöns gösar i Östermalmshallen till stadsbornas stora förtjusning.


igcaption>UPPSKATTAT BETE. Det finns gott om abborre i sjörna i Vallentuna.
Foto: PRIVAT

Garnsviken

Garnsviken är en långsträckt och näringsrik sjö i Brottby som angränsar till Åkersberga. Sjön är populär för bad och rekreation. I sjöns djup simmar elaka gäddor och en och annan lurig gös. Om ni ser kraftfulla plask under sommarkvällarna är det aspen som jagar småfisk.

Rödlistad doldis
Aspen är en doldis bland våra fiskarter men åtråvärd bland de initierade sportfiskarna i kommunen. Från sjön finns många fiskehistorier att ta del av. Särskilt goda fångster ska enligt sägen göras runt grynnorna i sjön. Men har du ingen båt behöver du inte vara orolig, det finns särskilt goda fiskemöjligheter från berg- och klipphällar runt hela sjön. Effektiva beten är spinnare och skeddrag som vevas hem i hög hastighet för att trigga fisken till hugg.

igcaption>DOLDISFÅNGST. Den inte allt för vanliga aspen, som är rödlistad,
släpptes tillbaka efter att John fångat den.
Foto: PRIVAT

En lättåtkomlig fiskeplats är Husaån vid bensinstationen i Brottby. Bryggorna längs vattendraget är utmärkta att ta med barnen för lite fiske. När barnens tålamod tar slut kan en fika inhandlas på närliggande café.

Populära arter
? Gädda
? Abborre
? Gös
? Asp (rödlistad, måste släppas tillbaka)
? Mört, braxen och sutare

Fiskekort
Veckokort 100
Halvår 200
Årskort 250kr
Fiskekort kan inhandlas på Bilisten i Brottby

Intressant fakta
En gammelgädda har drygt 3000 sylvassa tänder.

Björndalssjön

I Brottbys djupa skogar ligger Björndalssjön. I sjön simmar regnbågslax och öring. En och annan gädda har vuxit sig stor av allt frosseri på ädelfisken i sjön. Det finns goda möjligheter till fiske via båt som går att hyra i sjön för en rimlig peng. Effektiva metoder på ädelfisken är flugfiske med torrflugor eller nymfer. Ofta ses regnbågen äta från ytan när det är vindstilla. Är det tropisk hetta under sommaren kan bottenmete med räka ge goda fångster. Utnyttja särskilt grynings och skymningsfisket för bäst chans till napp. Varma dagar kan med fördel förläggas till bad istället då fisken sällan är huggvillig.

TIPS! Fångar ni en regnbågslax bör ni avnjuta den med citronpeppar, salt och smör grillad i foliepaket.
Populära arter
? Regnbågslax
? Gädda

Fiskekort
Dagkort 100 kr
Årskort 500 kr
Båthyra 20 kronor
Fiskekort köper ni hos trevliga Marianne Karlsson eller Lennart Karlsson i husen där ni parkerar bilen. OBS. För att nå sjön krävs en promenad på cirka 5-10 minuter. http://www.sattrasamfallighet.se/17/7/fiske/
Norrsjön

I Norrsjön är det fritt fiske med kastspö eller metspö. Sjön ligger i Brottby i gränslinje med Riala. Sjöns status eller fiskbestånd är okänt och det är upp till besökaren att ta reda på vad som gömmer sig i sjöns mörka vatten. Fisket sker från bryggor och berghällar runt sjön. Värt att nämna är att sjön har rätt karaktär för att hålla stora abborrar. Abborren fångas bäst genom maskmete och kast med jigg eller spinnare. Heta fiskeplatser är där träd har fallit ut i vattnet som skapar gömslen för småfisk och insekter som i sin tur drar till sig större abborrar.

Kuriosa
Abborren kallas i fiskekretsar för ”Sjöns randiga riddare”.

Snävingen

Likt Norrsjön är fisket grannsjön Snävingen fritt med kast- och metspö. Fiskbeståndet är okänt men sjöns karaktär med mycket näckrosor och annan vegetation tyder på att det finns karpfiskar som mört, braxen, sutare och ruda. Sjön kan under sommaren vara svårfiskad och lämpar sig bäst för mete med mask, majs eller brödbitar mellan näckrosbladen. Sutaren är en försiktig fisk som gärna nappar under sommarnattens dova ljus eller i gryningen när rådimman lämnar ytan. Underskatta dock inte artens blygsamhet, när den väl fastnat på kroken får den spöet att knaka i botten. Glöm inte myggmedlet och kaffetermosen som är obligatoriska tillbehör i detta fiske.

Kuriosa
Sutaren kallas på gammelsvenska för ”Lindare” på grund av att när den går in i nätmaskorna så snurrar den ihop allt till ett trassel.

Issjön

Issjön är en mytomspunnen sjö inbäddad i skogen vid Gillinge. Sjön förvaltas av Vallentuna sportfiskeklubb och årligen sätts ädelfisk ut för klubbens medlemmar. Sjön är enbart öppen för flugfiskare och här samlas kommunens puritanism inom fisket. Flugfisket har en lång historia i Sverige i jakten på laxartad fisk som äter insekter från ytan. Här kan du träffa beresta flugfiskare som gärna delar med sig av hur fisket är på andra platser i Sverige. Eller varför inte någon havsöringsentusiast som tar en paus från kusten, för att vila ögonen på en spegelblank tjärn med vakringar som ebbar ut medan kokkaffet puttrar upp över lägerelden.

Populära arter
? Regnbågslax

Fiskekort
För att få fiska i sjön behöver du ansöka om medlemskap och bli antagen till klubben.
https://www.vsfk.se/

igcaption>VALMÖJLIGHETER. Olika beten som används vid fiske.
Foto: PRIVAT

Viktiga tillbehör för en lyckad fisketur:

Fiske har sin storhet i all sin enkelhet. Några saker är dock viktiga att nämna innan ni beger er ut på fisketuren.

? Ha alltid fräsch lina på rullen för att den inte ska gå av när det nappar.
? Om ni jagar rovfisk, ha alltid tafs på så gäddans tänder inte biter av linan.
? Ha med en tång att lossa kroken från fisken.
? En håv underlättar när fisken ska bärgas. Undvik huggkrok, den riskerar att skada fisken.
? Flytväst

Fiskemetoder för dig!
Flugfiske - Det är linan som är kastvikten när man kastar med fluga, eftersom en fluga knappt väger något. Man kastar linan fram och tillbaka i luften och släpper ut mer och mer lina tills man kan kasta ut flugan på vattnet. En lämplig metod när man ska imitera sjöns insekter.

Jiggfiske – Jiggfiske sker med ett kastspö och ett gummibete som ofta ser ut som en fisk. Jiggen studsas mot botten för att väcka fiskens uppmärksamhet. Metoden är särskilt effektiv på gös och abborre.

Dragrodd – Med båt kan man ro fram över sjöarna med ett bete som släpar efter båten. Populära beten för denna metod är vobblers som fångar allt från gäddor till aspar. OBS, denna metod är inte tillåten överallt. Läs dom lokala reglerna noggrant innan ni startar fisket.

Kast med spinnare och skeddrag – En bete som gör mycket väsen av sig i vattnet med en sked som vispar i vattnet. Ett superbete för abborre under sommarens fiske.

Skeddrag är som det låter ett skedformat bete som fladdrar och blänker i vattnet för att väcka fiskens uppmärksamhet, detta är en bra metod för att fånga gädda längs vassarna eller vid sjöns grynnor.

Jerkbait – En avancerad metod av vobblerfiske. Man styr betets gång med spöet som en dirigentpinne. En effektiv metod om det är grunt och mycket vegetation under ytan.

Mete – En klassisk fiskemetod som de flesta känner till. Med rödvitt flöte, sänke, krok och agn kan man lura allt från abborre till braxen. Ett knep för att fånga mer fisk på sin fiskeplats är att ”mäska” in fisken genom att lägga i bröd och havregrynsgröt i vattnet som fisken börjar äta av. Har man lite extra tid under semestern kan man ”mäska” i flera dagar innan fisket för att öka chanserna avsevärt till napp. På det här sättet kan du skapa din egna hemliga fiskeplats i sjön, som ingen annan känner till.

Text och bilder av: John Kärki, grafiskt arbete och publicerat av Uffe Lindeborg