NYHETER 2020-05-29 KL. 10:13

Här kacklas det i villaträdgården

Av Hege

Här kacklas det i villaträdgården

SJÄLVSTÄNDIGA. Det är inga gosedjur som bor i hönsgården i Lindholmen. Visst går det att fånga hönorna och tuppen, men de hoppar inte upp på axeln eller så.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Familjen Kolm i Lindholmen: "Hönsen är trevliga och sociala, och de pratar"

ur funkar det egentligen att ha höns i en villaträdgård? Vallentuna Nya tog med sig frågan och åkte hem till familjen Kolm i Lindholmen.

Det både kacklar och låter från hönshuset i den lummiga villaträdgården i Lindholmen. När Viktoria Kolm och hennes man flyttade hit för 13 år sedan kom höns och hönshus med på köpet.
– Att flytta hit var en kompromiss, jag ville ha en gård men min man ville ha ett radhus. Här fick vi mittemellan, säger Viktoria.

Sedan de flyttade hit har hönsen kommit och gått, och hönshuset har byggts om. Men även om ombyggnader kostar pengar, och även om det är jobbigt att slakta höns och tuppar när det behövs, har Viktoria aldrig ångrat sig.
– Nej. Hönsen är trevliga och sociala och de pratar. Det är mysigt att sitta och titta på dem, vi har en bänk i köket med utsikt över hönsgården, säger Viktoria.

Hennes son Love, 9 år, håller med om att hönsen är bra.
– Jag hjälper till att mata dem. De kan få maskrosblad eller rester, eller pizzasallad som vi inte ätit upp. De gillar majs, morotsskal och spaghetti, de tror att spaghettin är maskar, säger Love.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Men det kan vara farligt att ge för mycket rester och annat, enligt Viktoria.
– Vi hade en höna som blev sjuk och veterinären sade att hon hade mineralbrist. Om de får till exempel spaghetti som de älskar äter de mindre av fodret man köper, som innehåller mineraler, så vi försöker hålla en balans, säger Viktoria.

Den som tror att höns hemma ska göra äggköp i butik onödiga tror fel, om man frågar familjen Kolm.
– I vintras hade vi åtta hönor i hönsgården och fick ändå åka till Tarby gård och köpa ägg, säger Viktoria.

Det är inte förrän i slutet av februari som värpningen kommer igång så smått – men vid påsken värps det med besked, enligt Love.
– Under påsken fick vi fem-sex ägg varje dag.

Vad finns det då för nackdelar med att ha höns? Det är inte helt gratis att hålla åtta hönor med mat. Ungefär 400 kronor i månaden kostar mat och strö till åtta hönor, enligt familjen Kolm.
– Det gäller också att någon i familjen kan tänka sig att slakta dem. Jag och min man hjälps åt.

Orsaken till att slakt kan vara nödvändig är till exempel om djuret blir sjukt eller om det kommit för många kycklingar så att de inte får plats i hönsgården.

Just nu finns sju kycklingar hos familjen, och några av dem kommer behöva skänkas bort, säljas eller slaktas.
– Kycklingar är så söta så vi försöker hålla en ganska ung besättning. Det gör också att hönorna lägger mer ägg, säger Viktoria.

Detta till trots finns i dag flera 4-åriga hönor i hönsgården, och den äldsta hönan på gården blev 11 år.
– Henne kunde vi bara inte ta bort.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

En sak att fundera över är hur träcket ska behandlas. I familjen Kolms fall odlas det friskt i trädgården, så bajset går att använda som gödsel. I år provar Viktoria en nyhet.
– Jag har tillsatt bokashi på träckhyllan i hönshuset, och hoppas att det ska göra att träcket kan användas som gödsel tidigare.
Ett sätt att ta hand om träck är en pallkrage inne i hönshuset, som täcks med plast för att undvika lukt.
– Men det gäller att vara försiktig, gödseln är väldigt kraftig, säger Viktoria.

Fotnot: När familjen Kolm fick sitt tillstånd var det okej även med tupp i detaljplanelagt område, men numera är det hönor som gäller. Det brukar gå bra att bara ha höns – men det kan inte bli kycklingar utan att äggen befruktats.

Höns kräver tillstånd – tuppar får nobben

Även den som inte bor på landet kan ha höns i trädgården. Men i Vallentuna krävs en ansökan till kommunen.

Den som bor i ett ”vanligt” villaområde bor antagligen inom detaljplanelagt område. I vissa kommuner är det fritt fram för den som vill ha höns i trädgården, men i Vallentuna krävs tillstånd från kommunen.

Den som vill ha tillstånd skickar in en blankett till kommunen.
– Vi vill veta hur man tänker förvara foder och strö, för att undvika skadedjur. Dessutom ska det finnas en karta med var hönshuset ska stå på tomten och avståndet till grannar. Vi vill veta vilka skyddsåtgärder sökande planerar för att undvika att olägenhet som ljud, lukt och skadedjur uppkommer, säger Susanna Hansson, miljöinspektör.

Det kostar pengar att få tillståndet; 1 230 kronor per timme som handläggningen tar.
– Om det är en komplett ansökan tar det cirka en timme, men om det blir mycket kompletteringar kan det bli upp till tre timmar, säger Susanna Hansson.

I Vallentuna kom fyra ansökningar under 2019. Hittills i år har två ansökningar kommit in.
Den som bor utanför ett sådant område kan skaffa höns – och tupp – som det passar.