NYHETER 2020-05-08 KL. 11:28

Hemmafix och byggande ökar – byggvaruhus ser tydlig trend

Av Anneli

Hemmafix och byggande ökar – byggvaruhus ser tydlig trend

VALLENTUNA FIXAR. En koll visar att Vallentunaborna vill bygga uterum och altan i sommar.
Foto: INGO BARTUSSEK

– Säsongen har dragit igång tidigt. Det blev högtryck över en natt. Det märks att folk vill ha något att göra när de är hemma.

Det säger Josef Abrahamsson, butiksmedarbetare på K-rauta i Arninge.

Sedan flera veckor tillbaka märker byggvaruhuskedjan tydligt av den trend med hemmafixande och byggande som nu råder. När många av oss jobbar hemifrån, och generellt i dessa tider tillbringar mer tid i våra hem, får vi syn på saker som behöver fixas hemma både in- och utvändigt. Och eftersom sommarens resplaner är osäkra, kanske till och med inte blir av, bestämmer vi oss istället för att lägga pengarna på att göra det fint hemma.

– När jag pratar med kunderna så brukar de säga att något måste man ju hålla på med, nu när man är hemma så mycket. Man ser sitt hem, det finns alltid något att göra där. Det är hemmafix och bygg som det går bäst för. Vi har flera företagskunder också. Fastigheter måste ju underhållas och renoveras, säger Josef Abrahamsson.

Han jobbar på byggavdelningen där efterfrågan på virke, trall och isolering är stor. Det har till och med varit så mycket att göra att personalen känt sig stressad, eftersom en del här, precis som i samhället i övrigt, också varit sjuka. Samtidigt har företaget Kesko, som äger byggvaruhuskedjan, velat avvakta med att anställa säsongspersonal.

Uterum och altaner
– Man ville se om det bara var en tillfällig uppgång och ville se försäljningen i ett längre spann. Men nu har ägarna lättat på trycket, nu får vi anställa några extra huvuden så att vi ordinarie medarbetare får semester i sommar, säger Josef Abrahamsson.

Även när det gäller antalet sökta bygglov till kommunerna, syns en ökning på flera håll i landet.

Senad Glamocak är chef för bygglovsavdelningen på Vallentuna kommun. Han har noterat att det inte syns någon nedgång i antalet ansökningar om bygglov eller bygganmälningar för enklare åtgärder.

– Våren är den tid när vi får in många ansökningar. Men över hela landet ser vi att många verksamheter nu har stannat av och att människor har förlorat jobbet. Jag tänkte att vi kanske också får se en effekt av detta, men i våra veckovisa uppdateringar ser vi att vi har samma flöde som förra året, när det gäller antal ärenden.

Man kan ju tänka sig att fler väljer att stanna hemma i sommar, och istället för att lägga pengarna på en semesterresa, lägger dem på att till exempel bygga en altan, ett uterum eller en pool. Vet ni om det är sådana ansökningar som kommit in till kommunen?

– Nej, det kan vi inte se nu. De ansökningar vi beviljar idag har kommit in tidigare. Om tre, fyra månader, när vi tittar tillbaka, då kan vi se vilken typ av ärenden som har kommit in, säger Senad Glamocak.

Handläggningstiderna för ett sökt bygglov är tio veckor, från att ärendet bedöms vara komplett, och för en bygganmälan, till exempel ett Attefallshus, gäller fyra veckor.

Linnea Adlivankin är samordnare på kontaktcenter i Vallentuna kommun som svarar på invånarnas frågor, bland annat inom bygglov:

– Vår känsla är att det var relativt lugnt för några veckor sedan, men de senaste två veckorna har det skett en upptrappning av antal ärenden som rör bygglov in till oss. Vi upplever också att de som ringer är mer angelägna om att dra igång det de sökt bygglov för nu, de vill få ett snabbt besked för att kunna sätta igång. En vanlig fråga är: Hur lång tid tar det innan vi får besked?

Vad vill Vallentunaborna bygga?
– Uterum och altaner är sådant som nämns och det är framför allt soliga dagar som folk hör av sig, säger Linnea Adlivankin.