KRÖNIKA 2023-12-28 KL. 09:00

Krönika: Vallentunas lokalsamhälle väcker hopp

Av Anneli Leijel

Tänk att vi fick kliva på till sist. Efter hur lång tids testkörning som helst. I alla fall kändes det nästan så, när Roslagsbanans beställda vagnar från Schweiz äntligen sattes i trafik den 31 oktober i år.

Krönika: Vallentunas lokalsamhälle väcker hopp
STOLT VALLENTUNABO. Anneli Leijel om året som varit och det som kommer. Foto: Roffe Andersson

Förra året avslutade jag min nyårskrönika, om livet som lokaljournalist i Vallentuna, med just förhoppningen om att snart få kliva ombord på det nya tåget. När man minst anar det så händer det, skrev jag.

Så här efter ytterligare ett år tänker jag att det där ”när man minst anar det…” ofta kan tyckas alltför avlägset, när man väntar och längtar efter något positivt, en speciell händelse, eller ett besked. Och i väntan på det kan flera negativa nyheter plötsligt komma svepande och lägga sig som en blöt filt över oss.

Vem kunde väl ana att kriget i Ukraina skulle bita sig fast så länge, att inflationen skulle fortsätta stiga och räntehöjningarna skulle fortsätta att avlösa varandra under året, samt att världens blickar åter skulle riktas mot Mellanöstern, med Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober och det efterföljande kriget i Gaza med så många släckta människoliv.

Det är lätt att tappa hoppet när omvärlden synes mörkare än på mycket länge. Samtidigt, det finns så många goda krafter. Och utan att överdriva verkar en hel del av dem ha samlats just här, i Vallentuna.

Jag hörde en gång Parisa Liljestrand, nuvarande kulturminister, tala särskilt varmt om Vallentuna när hon var kommunstyrelsens ordförande. Jag tyckte nog att hon överdrev en smula. Det gör jag inte längre.

För när världen känns mer än hopplös, fylls det lokala samhället i Vallentuna med hopp. Inte så att vi är immuna mot negativa händelser, men de goda krafterna har, och tar, en självklar plats.

Efter den djupt tragiska händelsen i september, där en mamma dödade sitt ena barn, och försökte döda det andra, slöt civilsamhället upp. Svenska kyrkan öppnade sina dörrar på vid gavel och anställda, specialiserade på kris- och sorgebearbetning, ställde upp för de drabbade barnens skola.

Precis som tidigare år har kulturen frodats i Vallentuna 2023. Det är funkisfestival, blueskvällar och konstutställningar. Sång, musik, dans och teater, som tar sin början hos de unga i Kulturskolan.

Men det är också frivilligorganisationers enträgna arbete, såsom i Lions, insamlingar till Världens barn och gemenskap i Vallentuna vävstugeförening.

Att det finns så många människor i Vallentuna som väljer att göra det där lilla extra på sin fritid, att engagera sig för det man tror på. Om det så gäller flygfältet, kyrkan eller Kvinnojouren. Det gör skillnad. Det väcker hopp.

Med önskan om ett hoppfullt, varmt och medmänskligt 2024: Gott Nytt År!

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se