BOSTAD 2020-05-22 KL. 09:20

Många juridiska frågor om bostadsköp i coronatider

Av Anneli

Många juridiska frågor om  bostadsköp i coronatider

CHEFSJURISTEN. Elina Schönnings svarar på frågor om juridik.
Foto: PRESSBILD

Det här ska du tänka på när du köper eller säljer en bostad

Vad händer om jag förlorar jobbet, när jag precis har skrivit på kontrakt för en ny bostad? Kan jag nekas medlemskap i en bostadsrättsförening, för att jag kanske kommer stå utan jobb om ett tag?

Dessa och många andra juridiska frågor om vad som gäller vid bostadsaffärer, är något som ökat nu under coronapandemin. Det har bland annat mäklare och jurister på Svensk Fastighetsförmedling märkt av.

–Det är otroligt många som hör av sig nu med frågor som har med pandemin att göra. Mycket handlar om juridiska aspekter kring arbetslöshet, sjukdom och vad som händer om någon avlider, berättar Elina Schönnings, chefsjurist på Svensk Fastighetsförmedling.

För att möta efterfrågan på juridisk hjälp har Svensk Fastighetsförmedling därför börjat med direktsända frågestunder på Facebook en gång i veckan.
–Det är lätt att nå ut och vi kör en lågbudgetvariant och filmar med vanlig mobiltelefon. Vi vill dela med oss av vår kunskap och planen är att fortsätta med det, säger Kicki Erkers, Pressansvarig på svensk Fastighetsförmedling.

"Juridiskt är det jätteenkelt"
I senaste webbsändningen deltog chefsjurist Elina Schönnings. Hon betonade att utgångspunkten är att ingångna avtal alltid ska hållas. Därför är det så viktigt att alltid fråga så mycket som möjligt vid ett bostadsköp eller en försäljning.

–Det finns inga dumma frågor och det är alltid bättre att vara en kund som frågar en gång extra. Allra helst i det här läget. Och vill man ha ett objektivt svar kan man också kontakta Mäklarsamfundets kundvägledare, säger Elina Schönnings till Vallentuna Nya.

Den vanligaste frågan hon får är från köpare som undrar, vad händer om jag inte kan betala? Om jag till exempel förlorar jobbet, när jag precis har skrivit på kontrakt för en ny bostad?

–Kan man inte betala, inte fullfölja köpet, begår man ett kontraktsbrott och säljaren kan häva köpet. Och om säljaren sedan inte får lika mycket, eller bättre, betalt av någon annan, då kan den som bröt kontraktet få betala mellanskillnaden.

Finns det möjlighet att skriva köpekontrakt på något annat sätt, till exempel med en klausul, att om man som köpare inte själv får sålt inom tre månader så går köpet tillbaka?

–Ja, juridiskt är det jätteenkelt att skriva så. Sedan kan det vara så att säljaren kanske inte vill gå med på det. Om man är på samma marknad, är det vanligare att göra så. Men om man befinner sig på olika marknader, i olika delar av landet, då är man kanske mindre välvilligt inställd till detta.
En annan fråga Elina Schönnings fått är om en bostadsrättsförening har rätt att neka en köpare medlemskap i föreningen, men hänvisning till att hen riskerar att bli arbetslös, kanske är varslad.

–En förening är i regel öppen. Föreningen kan inte neka medlemskap med hänvisning till vad de tror om framtiden, utan de måste ha laglig grund för sitt beslut, säger Elina Schönnings.

Många som är i behov av att sälja eller köpa en bostad funderar förstås på hur bostadsmarknaden kommer att klara coronakrisen. Än så länge märks inte så stora förändringar på bostadsmarknaden. I alla fall inte i Vallentuna.
–Vi ser ingen nedgång i prissättning och vi har ett stort intresse för villor. Renoverade i bra skick går med en högre prislapp. Vi jobbar bara med bokade visningar nu, där vi har ett maxantal hur många som får komma. Det är faktiskt fler som kommer nu och få som låter bli att komma efter att de bokat sig, berättar Malou Parkkila, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Vallentuna.


igcaption>MÄKLAREN. Malou Parkkila berättar om bostadsmarknaden.
Foto: PRESSBILD

Hennes uppfattning är att utbudet är något större nu, än tidigare. Samtidigt är det fler på visningarna och kortare försäljningstider.

–Förra veckan låg en bostad ute 17 dagar i snitt. Som sämst har snittet i landet varit runt 50 dagar.

Vilka är dina främsta råd och vad bör man tänka på i bostadsaffärer under den här tiden?

–Som köpare ska man tänka på att många objekt säljs innan anvisad visning, så var inte ute i sista sekund, utan kontakta mäklaren så fort du är intresserad så har du chans att vara med på en förhandsvisning.

–Om du går i säljtankar och ska köpa och sälja på samma marknad, förbered din försäljning i god tid. Om du bor i hus kanske det finns något du vill förbättra på huset, rensa något i trädgården till exempel, säger Malou Parkkila.