NYHETER 2024-04-25 KL. 09:39

Elever fick snabbkurs i EU inför valet

Av Victoria Sid

EU-valet den 9 juni närmar sig med stormsteg. För att engagera ungdomar i valet fick Vallentuna gymnasium besök av nätverket Europa direkt.

Elever fick snabbkurs i EU inför valet
EU-VAL. Karin Johansson hoppas kunna peppa ungdomar till att gå och rösta i valet. Speciellt de ungdomar som röstar för första gången i ett val. Foto: Victoria Sid

I ett klassrum i gymnasiets lokaler för byggprogrammet sitter en hel klass med förstaårselever. Det är några år kvar innan de får gå till valurnorna men när Karin Johansson, projektledare på Europa direkt Stockholm, och Tintin Bokesten, praktikant på EU-kommissionens svenska representation, pratar EU verkar många intresserade av ämnet.

– Vad tänker ni på när jag säger EU? frågar Tintin klassen.

Efter handuppräckning får ungdomarna en kort lektion om EU. Det finns många beslut som fattas i EU som berör ungdomar, en som tas upp är korkar som numera sitter fast på läskflaskor och andra dryckesförpackningar. Andra beslut rör utbytet av laddningssladdar till elektronik eller att epatraktorer ska bli säkrare. Men trots att besluten i EU påverkar svenskarna är kunskapen om EU generellt låg.

– Antingen har man väldigt mycket kunskap eller väldigt lite. Vi var i en klass i dag som sa att man inte vet något om EU och att man inte hört om att det är val, säger Karin.

Viktigt att rösta

Långt bak i klassrummet sitter klasskompisarna Alfred Kardevall, 17, och Leyo Hillerström, 16. De upplever inte att det pratas mycket EU-val trots att det är valår.

KLAGA. Alfred Kardevall, 17, och Leyo Hillerström, 16, har inte åldern inne för årets EU-val men tycker att om man funderar eller klagar på något så ska man rösta. Foto: Victoria Sid

– Jag har inte hört supermycket. Jag har gjort en sån där valkompass, säger Leyo.

– Man har väl hört att det ska vara men inte så mycket mer, säger Alfred.

Båda tycker att det är viktigt att rösta även om de i år inte får göra det.

– Annars kan man inte fundera. Funderar man på någonting eller klagar så ska man ju rösta. Om man inte röstar har man inget att säga till om, säger Alfred.

I samma klass går Maximillian Naumov, 17, Gabriel Seljemo, 16, och Robin Strandmark, 17. De tycker inte heller att det pratas mycket om EU-valet.

VIKTIGT. Maximillian Naumov, 17, Gabriel Seljemo, 16, och Robin Strandmark, 17, tycker alla att det är viktigt att rösta i EU-valet. Foto: Victoria Sid

– Jag trodde det var om tre år, säger Robin.

Men något de är lika övertygade om som sina klasskamrater är att det är viktigt att rösta även om det är svårt att sätta fingret på varför.

– Jag tycker bara att det är viktigt. Pappa gör det, då måste jag också göra det, säger Maximillian.