NYHETER 2024-04-04 KL. 11:01

Personlig miljökamp med dagligt ploggande

Av Victoria Sid

Bällstabon Jenny Nilsson, 55, satsade på att plogga varje dag i en hel månad men med tiden flyttades målet fram. I både kyla och snöstorm har hon nu klarat av att plogga i ett helt år.

– Det behöver inte vara så svårt, säger Jenny Nilsson.

Personlig miljökamp med dagligt ploggande
TAMBURMAJOR. Det mest udda Jenny hittat när hon varit ute och ploggat är en tamburmajor. Foto: Victoria Sid

På en gräsplätt intill parkeringarna vid Tellusvägen står Jenny Nilsson och ploggar. Påsen i handen är redan fylld vilket knappt syns på marken. På den vissna gräsmattan syns skräpet tydligt.

– Jag tror att de flesta inte ser utan bara kör förbi, säger Jenny.

Den 21 mars 2023 började Jenny utmaningen att plogga varje dag. När hon klarat av utmaningen satte hon målet på att klara 100 dagar innan hon gav sig på att klara ett helt år. Att hitta skräp under löpturerna och promenaderna har inte varit något problem.

– Jag sa till en kompis här om dagen att det är faktiskt inte tussilago som jag ser just nu i dikena. Det är skräp tyvärr. Det är svårt att gå förbi skräp, det har blivit det.

PLOGGA. Jenny Nilsson, 55, började plogga redan 2014. Hon tycker om att röra på sig och brinner för fysisk aktivitet. Foto: Victoria Sid

Udda fynd

Bland alla skräpfynd hon gjort finns det några som sticker ut lite extra. En gång hittade hon en tamburmajor i skogen. Hon har även hittat en fin gammal kringla i trä som säkert suttit på utsidan av ett konditori en gång i tiden. I skogen ploggar hon gärna och lyssnar på ljuden från naturen.

– Jag tycker man behöver vila öronen från jobb. Det kan hända att jag har lite låtar i huvudet som jag inte vill höra. Här om dagen var det Lotta på bråkmakargatan. Då hade jag väl tråkigt så då snurrade den, säger Jenny.

Bildäck, en campingstol, flaskor och en tom dunk med spolarvätska. Runt parkeringen finns mer än bara nån enstaka takeaway mugg. När Jenny är ute och ploggar får hon ibland höra från hundägare att de också brukar plocka skräp när de är ute. Något Jenny blir glad över att höra. Hon önskar att fler kunde plocka skräp.

– Om alla skulle plocka ett skräp om dagen hade det inte blivit något kvar.

HYLLAD. I höstas blev Jenny utnämnd till årets Vallentunabo 2023 för sitt ploggande. "Att bli kallad årets Vallentunabo är lite roligare än skräptanten.".säger hon och skrattar. Foto: Victoria Sid

Men trots att Vallentuna är skräpigt är det inte värre än på andra ställen menar Jenny. Men en sak hon är bestämd med är att det inte kan fortsätta se ut så här. Plockas inte skräpet upp hamnar det till slut i våra sjöar och hav.

– Det blir mikroplaster och sen äter vi det. Det vet vi redan. Äter du något med vete i har du ätit mikroplaster. Det är så det ser ut. Det är så tragiskt att vi äter vårt eget skräp, säger Jenny och fortsätter:

– Jag gör det här lilla och plastbantar lite hemma. Det är vad jag kan göra. Snåla lite på vattnet och återanvända kläderna. Vi behöver hjälpas åt.

KILOGRAM. I över ett år har Jenny varit ute och plockat skräp varje dag. Totalt, av det hon vägt, har hon plockat 1 705 kilogram skräp. Foto: Victoria Sid