NYHETER 2024-04-04 KL. 09:30

Vallentuna tar ställning mot lustgas

Av Victoria Sid

I diken har tomma lustgastuber och patroner blivit en allt vanligare syn men i Vallentuna kan det snart vara ett minne blott. Den 25:e mars beslutade kommunfullmäktige att Vallentunabor inte längre får berusa sig på lustgas på offentliga platser. Beslutet togs i samråd med polismyndigheten som sett ett samband mellan att berusa sig på lustgas och ordningsstörningar samt brottslig verksamhet.

– Det är bra, säger Adam Ringh, 18 och hans vänner instämmer.

Vallentuna tar ställning mot lustgas
FÖRBUD. På kommunfullmäktige den 25 mars beslutades att lustgas inte får brukas på offentlig plats i Vallentuna. Foto: Victoria Sid

Unga som använder lustgas som berusningsmedel har oroat polis och politiker i Vallentuna. På nationell nivå har även en statlig utredning lämnats in till regeringen med ett förslag på att förbjuda försäljning av lustgas i berusningssyfte. Innan det blir helt förbjudet att berusa sig på offentlig plats i Vallentuna måste Länsstyrelsen godkänna beslutet. På Vallentuna gymnasium är det många av ungdomarna som upplever att lustgas var ett större problem för några år sedan. I cafeterian sitter vännerna Kristoffer Mirza, 18, Adam Ringh, 18, Wiggo Sandberg, 17, och Wilmer Insulander, 17. Ingen av dem upplever att lustgas förekommer i någon större utsträckning.

– Det är en trend som har dött ut, säger Wiggo Sandberg.

– Jag har haft vänner som sålt på Snapchat men det förekommer inte längre, säger Adam Ringh.

Förbudet mot att berusa sig på lustgas på offentlig plats tycker hela gänget är ett bra förslag.

– Då kan man känna sig säker när man är på väg hem, säger Wiggo Sandberg.

– Det skräpar ner i naturen också, säger Wilmer Insulander.

TREND. Kristoffer Mirza, 18, Adam Ringh, 18, Wiggo Sandberg, 17 och Wilmer Insulander, 17 upplever att lustgasen är en trend som dött ut. Foto: Victoria Sid

Av de ungdomar som Vallentuna Nya pratat med på gymnasiet vet alla om riskerna med gasen. Men eftersom den är lättillgänglig och laglig ser många förbi riskerna. Flera ungdomar menar på att gasen vanligtvis förekommer i festsammanhang eller när ungdomar umgås med vänner inomhus. En ungdom som vill vara anonym har en vän som fått uppsöka sjukvård efter att ha andats in lustgas direkt från en tub. Vännens framtand sprack och på grund av syrebrist svimmade personen av.

Stora risker

När lustgas används som berusningsmedel är det i en koncentrerad form av gasen. Att bruka gasen kan skapa syrebrist och kortvarig svimning. Det höga trycket i gastuben gör gasen väldigt kall vilket kan leda till köldskador i mun, näsa och svalg om man andas in gasen direkt från tuben. Upprepad användning kan leda till brist på vitamin B12 som kan orsaka nervskador, domningar, förlust av känsel och muskelsvaghet.

Leo Ljunggren, 17, Lawand Atroushi, 17 och Blend Atroushi, 17 sitter i en annan del av cafeterian. De upplever inte att lustgas är något som brukas i deras kretsar. Däremot tror de att en stor anledning till att många unga tar lustgas är grupptryck.

– Det är bra att de förebygger, säger Leo Ljunggren om att kommunen förbjuder lustgas.

BRA BESLUT. Leo Ljunggren, 17, Lawand Atroushi, 17 och Blend Atroushi, 17, tycker kommunens beslut om att förbjuda berusning av lustgas på offentlig plats är bra. Foto: Victoria Sid

Säljare i Vallentuna

Lustgas kan i dag köpas i vanliga butiker eller på nätet. I Vallentuna finns det butiker som säljer lustgas. En av säljarna menar på att denne själv satt en åldersgräns på 18 år när det kommer till lustgas. Vanligtvis är det blandade åldrar på Vallentunaborna som brukar gasen och många av kunderna köper kartonger med flera tuber. Säljaren skulle själv aldrig testa att berusa sig på lustgas på grund av riskerna och tycker att det bör komma flera regleringar gällande gasen.

Lista. Här får du inte berusa dig på lustgas

Vallentuna centrum och Tellusområdet

Kvarnbadet och Kvarnbacken

Snapptunafältet

Vallentuna IP

Orkesta IP

Össeby IP

Snapptunafältet

Konstgräsplan Bällstaberg

I motionsspåren vid Vallentuna IP, Össeby IP, spåret i Lindholmen och spåret i Kårsta.

I skidspåren vid Vallentuna IP, Vallentuna golfbana och Össeby IP.

På alla kyrkogårdar i kommunen.

I parkerna Hövdingaparken, Prästgårdsparken och Stenmursparken

På lekplatserna runt om i kommunen.

På kommunala badplatser som Kvarnbadet, Bergsjön, Gustavs udde, Långsjön och Toftesta holme.

På Roslagsbanans perronger



Lustgas: Berusning med lustgas ger ett rus som skapar avslappning och fnittrighet. Det kan också ge smärtlindring och hallucinationer. Ruset varar i någon minut.
Det går inte att säga hur mycket lustgas en person kan andas in utan att det blir farligt. Det varierar från person till person. Ju mer lustgas du använder, desto större risk är det att du får allvarliga skador. Det höga trycket i gastuben gör att gasen blir väldigt kall. Om du andas in gasen direkt från tuben kan det orsaka köldskador i munnen, näsan och ner i luftvägarna.

Om du använder lustgas ofta och över längre tid kan du få brist på vitamin B12. Vid en stor brist av vitaminen kan det orsaka nervskador eller skador på benmärgen. Skadorna kan göra att du får domningar, förlust av känsel och muskelsvaghet. Det finns exempel på personer som har kommit in i rullstol till sjukhus efter att ha drabbats av nervskador. Ibland går det inte att reparera skadorna helt.