NYHETER 2020-04-17 KL. 08:13

Pilgrimsvandring – en blandning av natur, kultur och andlighet

Av Anneli

Pilgrimsvandring – en blandning av natur, kultur och andlighet

GUIDAD TUR. Det finns tre pilgrimsleder i Vallentuna, av varierande längd.
Foto: JONATHAN OLSSON

Vill du gå ut och röra på dig? Gärna i naturen och gärna tillsammans med andra? Då är Vallentunas pilgrimsvandringar ett alternativ.

Men precis som i samhället i övrigt i dessa coronatider gäller det förstås att hålla avstånd, både under vandringen och rasterna.

I måndags, Annandag påsk, bjöd Pilgrim Vallentuna in till den första guidade vandringen i vår och tio ytterligare tillfällen är planerade fram till mitten av juni.

–Man kan ha flera dörrar in till pilgrimsvandringen, beroende på intresse. Pilgrimsvandringar är en blandning av natur, kultur och andlighet. När vi går ser vi många olika blommor och djur och vi ser spår av tidigare kulturer i runstenar bland annat. Den andliga dimensionen finns med i form av bibelberättelser och böner, berättar Jonas Bodin som är pilgrimsdiakon i Vallentuna församling.

Under våren ges flera guidade turer med olika teman. Lördagen den 18 april kan man till exempel följa med på en vandring med Tomas Tranströmers texter, ”I blåsippans viktlösa förtrollning”. Då pratar man mycket om naturen och om blåsippan.


igcaption>KOLL PÅ VANDRING. Pilgrimsdiakon Jonas Bodin berättar att det finns flera olika skäl till att vandra en pilgrimsled.
Foto:PRIVAT

Pilgrim Vallentuna startade 2013 och är ett samarbete mellan Svenska kyrkan i Vallentuna, övriga kyrkor, samt Vallentuna kommun. Man samarbetar också med Naturskyddsföreningen och hembygdsföreningarna i kommunen.

–Det är ett ekumeniskt projekt, omfattar alla kyrkor i Vallentuna, men Svenska kyrkan är primus motor i detta, berättar Jonas Bodin.

Det finns tre pilgrimsleder i Vallentuna. Inga-leden, 19 kilometer lång, Ulfs-leden 11 och Livstens-leden 6 kilometer. De har fått sina namn efter människor som levde i bygden när kristendomen var ung i Sverige, alla tre med spännande levnadsöden som finns omskrivna på traktens runstenar. Lederna kan man gå på egen hand om man vill.

–De är uppmärkta med stolpar och stigar och det ska inte vara något större problem att hitta. Vid varje avtagsväg är det utmärkt åt vilket håll man ska gå, och det finns brevlådor med kartor att hämta vid alla kyrkor, berättar Jonas Bodin.

Hur går en guidad tur med Pilgrim Vallentuna till?

–Vi går en viss sträcka, sedan har vi olika stopp där guiden berättar utifrån dagens tema och den led vi vandrar. När vi går Livstens-leden, då handlar det till exempel mycket om Livsten som ristade runorna.

För alla vandringar gäller att man själv tar med vatten och egen matsäck.

Intresset för pilgrimsvandringar blommade upp ordentligt på 1980-talet, då människor igen ville gå Camino de Santiago, den långa leden i Spanien som tar runt en månad att vandra.

–Det blev en boom i och med boken Alkemisten av Paolo Coelho, där en person i boken går just den leden, berättar Jonas Bodin.

–Traditionellt innebär en pilgrimsvandring att man går mot ett heligt mål, som Jerusalem eller Santiago. I dag är det mer Karin Boyes ord som gäller, att det är vägen som är mödan värd. Man kan därför även gå i en cirkel och behöver inte ha ett specifikt mål.

Finns det ett speciellt syfte med en pilgrimsvandring?

–Förr var det mer så att man gjorde en pilgrimsvandring för att tacka Gud för något, eller som ett löfte: Om jag blir frisk, då kommer jag att gå den här sträckan. En del går fortfarande för något man är tacksam för, särskilt de här långa lederna som Camino de Santiago. Det kan vara så att man övervunnit en cancersjukdom och gör detta som ett final statement – man är frisk och vill tacka för det. Men i dag finns det många skäl, det är klimatsmart att gå, det ligger bra i tiden och så förstås hälsoaspekten.

–Flera säger också att det händer mycket på vägen. Man tänker nya tankar, får ihop livet, tänker färdigt. Det är terapeutiskt, säger Jonas Bodin.

FAKTA:
Pilgrim Vallentuna håller pilgrimsvandringar under våren – så länge Folkhälsomyndigheten inte kommer med några andra rekommendationer.

Alla håller avstånd och ingen hälsar med handslag eller kramar. Den som är förkyld uppmanas att stanna hemma.

Här kan du läsa mer om vårens vandringar:
www.svenskakyrkan.se/vallentuna/vandringskalendarium

Vill du vandra på egen hand? Vallentunas tre uppmärkta leder utgår från Frösunda kyrka och Frösundagården. De två långa lederna slutar i Lindholmen, nära Roslagsbanans Kårsta-linje. Kartor finns i brevlådor vid alla kyrkor, Lindholmens och Frösundas tågstationer och Vallentuna bibliotek.