NYHETER 2020-05-08 KL. 09:26

Prova att smaka humlesparris och maskrossallad

Av Anna Sigrid

Prova att smaka humlesparris och maskrossallad

Foto: AdobeStock

Vårens grönska är riklig, generös och aptitlig. Ett vårligt inslag i vår kost är humleskott. Den växer rikligt på tomten och förökar sig och sprider sig gärna. Ett sätt att begränsa den är helt enkelt att äta upp den. I Italien betraktas den som en delikatess och serveras dyrt på restauranger.

Skotten smakar åt sparrishållet men behåller inte sin ståndaktighet utan blir som ett trassel på tallriken.

Skotten, de späda, skördar jag tidigt på morgonen, låt bladen vara kvar. Cirka 15-20 cm långa (tänk diameter på stekpannan) och lägg i kallt vatten. Dels blir växten sköljd och krispig, men också det beska dras ut, så byt gärna vatten några gånger.

• Lägg en redig klick smör i stekpannan, pressa i saft från citron eller lime, och en liten vitlöksklyfta försiktig värme så vitlöken inte blir svart, öka värmen och lägg i de väl ursköljda och torkade humleskotten. Stek i några minuter, salta försiktigt och servera genast. Fnula över lite rasp från lime eller citron. Vill en lyxa till det så är det aldrig fel men riven parmesan över, eller ett pocherat ägg.

En annan vild vårprimör som många svär åt, är maskrosen. Betydligt mer känd som födoämne men också mer avskydd som ogräs. Den är också behäftad med goda hälsobringande egenskaper, rikligt med C-vitamin, antioxidanter, mineraler och protein. Anses i Frankrike som en delikatess där du också kan köpa frön för egen sådd. Men den innehåller också bitterämnen. Jag äter den!

Växten skördas på morgonen, sköljs och rensas och lägges i kallt vatten. Byt vatten några gånger under dagen, så dras beskan ut.

• Till sallad vill den ändå ha en medspelare, blanda gärna med hjärtsallad, romansallad eller annan bladig sallad. Hälften av var, river och blandar samman.
• Dressing, strimlor av torkade aprikoser och rostade, hackade hasselnötter, blandas med olivolja eller kallpressad rapsolja, salt och saft från citron eller lime. Blanda samman och fnula gärna några kaprisar över.

Bladen kan också användas som ”svensk” pesto, 1 liter blad, mortlas eller mixas med hackad vitlök, rostade solrosfrön och 1 dl riven lagras ost och kallpressad rapsolja till lagom konsistens uppnåtts. Krydda med salt och peppar.

Vi ses i rabatten!