SPORT 2024-03-21 KL. 11:30

Sports Club väcker liv i anrik OS-gren

Av Jonny Andersson

På söndag testar många delgrenen LaserRun. Det finns uppenbart inga begränsningar för tävlingsformer på Sports Club. På söndag arrangeras en prova på-dag i LaserRun.

Sports Club väcker liv i anrik OS-gren
NYTÄNK. Lisa Lind och Nils Lefring ser med glädje och spänning fram emot att LaserRun blir en ny tävlingsgren på Sports Club. Foto: Roffe Andersson

LaserRun är större än många känner till. I sommar är grenen en del i modern femkamp under OS i Paris. Förr sköt deltagarna pistol och sprang terränglopp, var för sig. Numera mixas grenarna. Att lösa tävlingsformen LaserRun inomhus blir Sports Club först med och ägaren, Per-Anders Dagborn, är mäkta stolt.

– Det är fullbokat. Vi kommer att ha 55 personer som provar på på förmiddagen och lika många på eftermiddagen, säger han.

Skjuta och springa

Det är till ”bunkern” Lisa Lind, Nils Lefring och ”P-A” leder promenaden. Uppställda på rad står fyra måltavlor och tio meter bort har Nils lagt lika många laserpistoler. Vid varje skjuttillfälle har deltagarna femtio sekunder på sig att med obegränsat antal skott pricka tavlans inre svarta ring fem gånger. Därefter ska deltagarna upp på löpband som står intill och springa 800 meter. Totalt handlar det om 3 200 meter löpning och fyra skjuttillfällen.

– Ett skott i taget. Efter ett skott ska laserpistolen lyftas ner mot bordet, som om man laddar om. Man kan inte bränna av skott i en serie, förklarar Nils Lefring.

Nytt centrum

Förbundskapten för modern femkamp är Svante Rasmuson. Svante är den senaste svenska OS-medaljören i en OS-gren där Sverige har fina anor. 1980 tog han brons vid OS i Moskva, fyra år senare blev det ett OS-silver i Los Angeles. Under 1990-talet och en bit in på 2000-talet bodde han i Kragstalund.

– Jag kände inte till stället, Sports Club, när jag för ett år sedan träffade P-A och Lisa. Jag trodde att det låg ett verkstadsföretag där och blev fullständigt överväldigad när jag såg anläggningen. Sedan dess har vi pratat och känslan är att Vallentuna kan bli centrum för modern femkamp. I dag har vi den mesta delen av verksamheten i Stockholm, Falun och Uppsala.

SVÅRT. Lisa Lind söker tavlans centrum och försöker samtidigt undvika skakningar i armarna. Foto: Roffe Andersson

Exalterad

Om Svante Rasmuson är exalterad inför prova på-dagen är det ingenting mot vad han är inför det som sker den 7 april. Då arrangeras en tävling på Sports Club. Och eftersom det finns en simbassäng och hinderbana kan de tävlande utföra fyra av de fem moment som ingår i modern femkamp. I Paris-OS finns fortfarande hästhoppning med som en av fem grenar. Till OS i Los Angeles 2028 ska hästarna ersättas av en variant av OCR, Obstacle Course Racing. Och det är ju en tävlingsform som redan kan genomföras på Sports Club.

7 april ska således fyra av fem grenar inom modern femkamp genomföras inomhus i Vallentuna.

– Fantastiskt. Svenska förbundet har varit stora motståndare till att hästhoppning tas bort efter OS i Paris. Vi har tappat väldigt många aktiva på grund av det. Kanske kan möjligheten att träna fyra av fem grenar på Sports Club väcka nytt intresse, säger Svante Rasmuson.

LIKT SKIDSKYTTE. För att försvåra skytttemomentet ska deltagarna springa 800 meter mellan varje skjutmoment. "Tänk dig att ha 180-190 i puls och sedan försöka hålla laserpistolen still, säger Svante Rasmuson, förbundskapten inom modern femkamp.Lisa Lind, Per-Anders Dagborn och Nils Lefring slapp skjuta efter att de "tvingats" upp på löpbanden. Foto: Roffe Andersson

– Det vi inte får med 7 april är fäktning. Vi har ingen pist och utrustning, säger Per-Anders Dagborn. Däremot ska vi ha fäktning som uppvisning i anslutning till tävlingen.