NYHETER 2020-06-26 KL. 09:37

"Vanlig väggfärg är ingen hälsokost"

Av Hege



OFÖRTJÄNT DÅLIGT RYKTE. ”Det sägs att det är komplicerat, giftigt och dyrt att måla med linoljefärg, men vi påstår motsatsen”, säger Malin Sanner och Emilie Gadnert.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Malin och Emilie vill lyfta fördelarna med att använda linoljefärger

Efter några månaders funderande gjorde de slag i saken. I våras bytte Malin Sanner och Emilie Gadnert yrkesbana och öppnade eget inom byggnadsvård.

Högst upp i Röda magasinet vid Lindholmens gård pågår full experimentverkstad. En vägg har målats med linoljefärg med pensel, en annan har rollats med en emulsionsfärg, och en vägg har tapetserats med lumppapp enligt 1700-talsmetod.

Det doftar svagt av linolja. Det är här Malin Sanner och Emilie Gadnert gör i ordning sin färgbutik, en del av företaget Spröjs och tilja.
– Sedan starten har vi haft fullt upp med det som är vår kärnverksamhet nämligen tjänster inom hållbart byggande och byggnadsvård. Men nu såg vi en möjlighet att kunna starta en butik för linoljefärg och andra miljövänliga produkter eftersom det hittills saknats i Vallentuna, säger Emilie.
Anledningen till att de två affärsinnehavarna står här i dag är att de länge intresserat sig för gamla hus och traditionella metoder för renovering.
– Vi hade barn på samma förskola i Lindholmen och träffades ofta på visningar av äldre hus, säger Malin.


igcaption>ÅTERANVÄNDNING. En pensel som används för linoljefärg kan förvaras i en burk med rå linolja och användas igen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Efter några månaders funderande tog hon och Emilie steget att säga upp sig och starta eget.
– Nu ville vi göra något vi verkligen gillar! Något som känns äkta och vi kan stå för, säger Emilie.

Som industridesigner upplevde Malin att det var mycket giftiga material och ett fokus på konsumtion. Men under en utbildning inom ekobygg kändes det annorlunda.
– Det var miljövänligt och sunt, det var där jag ville vara, säger Malin.

För Emilies del har det varit ett lyft att släppa jobbet som verksamhetsutvecklare – och att få friare arbetstider för barnens skull.

"Vi har mycket att göra"
Båda nyföretagarna menar att det föll sig naturligt att ha fokus både på gamla hus och hållbarhet.
– Det är bara det moderna som kan bli omodernt. I en tid när vi behöver hushålla med resurserna och tänka hållbart är en klassisk stil ett smart val, säger Emilie.

Det handlar också om miljötänk.
– Många av dagens byggnadsmaterial är giftiga. Vanlig väggfärg är ingen hälsokost, säger Malin.

Hon vill slå ett slag för linoljefärg.
– Även om inte all linoljefärg är miljövänlig. Det fabrikat vi säljer är den enda av alla linoljefärger som fått ”Grön Signal” i Byggvarubedömningen och betyget A i Sunda hus.

Det har gått bra för det nystartade företaget.
– Vi har väldigt mycket att göra, projekt från Norrtälje till Enskede. Vi har ritat och projekterat en nybyggnation i 1800-talstil i kulturskyddad miljö i Frösunda och renoverar ett uthus från sekelskiftet i Täby Kyrkby, bland annat, säger Emilie.

En ritning över huset i Täby Kyrkby visar en fiffig lösning.
– Det är inte tillåtet att ändra på byggnadens fasad. Då valde vi istället att gömma större glaspartier bakom befintliga dörrar och portar för att få in ljus eftersom huset nu kommer att användas som orangeri och festlokal. Då går det att återställa fasaden enkelt, det är bara att stänga portarna, förklarar Malin.