Återvinningsstation är nu en kostnadsfråga

Återvinningsstation är nu 	    en kostnadsfråga

BLIR ETT SOPBERG. Konsekvensen av få och överfulla återvinningsstationer blir att sopmängden ökar, tror lindholmenbon Göran Wachsner, här på besök på Ormstas återvinning.
Foto: ROFFE ANDERSSON

För ett år sedan togs återvinningen i Lindholmen bort. Det talades om att det skulle ta ett år att få upp en ny. Kommunen har föreslagit en plats, men företaget som har hand om återvinning har inte agerat.

Lindholmen hade i många år en återvinningsstation vid tågstationen. Men för ett år sedan togs den bort på grund av Roslagsbanans ombyggnad. Företaget som ansvarar för återvinningsstationer, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, sade för ett år sedan att det kunde ta tid att få fram en ny plats för återvinning i Lindholmen.
– Det brukar ta minst sex månader innan en ny station kommit på plats, men ofta tar det upp till ett år, sade FTI:s regionchef Annika Ahlberg i februari 2020 till Vallentuna Nya.

Men något nytt ställe att återvinna på lyser alltså med sin frånvaro, trots att kommunen föreslagit en plats på en åker mitt emot Gustav Vasa-skolan.
– Jag tycker att det är jättetråkigt att den part som ansvarar för insamling av förpackningar inte tagit större ansvar i det hela, så att lindholmenborna får tillgång till återvinning som alla andra.
– Vi har rekommenderat en till FTI. Nu ligger bollen där, säger Beri Fajic, avfallshandläggare på Vallentuna kommun.

På FTI svarar Annika Ahlberg att det är en fråga om kostnader.
– Vi sitter och funderar på om vi ska gå vidare med den platsen, som är en åker. Vi måste veta att vi har pengar att etablera där. Frågan om vi har råd eftersom en ny förordning börjar gälla om två år, där huvudinsamlingen ska ske vid fastigheten, säger Annika Ahlberg.

FTI har ännu inte sökt bygglov.
Vad vill du säga till Lindholmenbor som inte har bil, vad ska de göra?
– Tyvärr är det så att när den stationen försvann så finns det ingen plats i området. Kan man inte källsortera är det tyvärr så att man får slänga i soporna. Så är det på ganska många ställen i Sverige.

Åker 1,5 mil till full station
En av alla Lindholmenbor som saknar återvinningen är Göran Wachsner:
– Jag tycker att det är beklämmande att vi ska behöva vänta längre på att få en återvinningsstation, särskilt som man uppmanas att sortera soporna. Samtidigt är det en fråga ur miljösynpunkt – hur bra är det att åka en halv till en mil för att göra sig av med förpackningar?

Han har bil och kan ta sig en mil till Ekskogens återvinning eller cirka en halvmil till centrum.
– Nu i coronatider samlar vi ihop så mycket som möjligt innan vi åker och så är det fullt när man kommer fram, säger Göran Wachsner.

Mer sopor nu
Som svar på frågan om det går att åka kommunalt med återvinningen skrattar han lite.

– Jag skulle vilja se den som åker kommunalt med sina förpackningar, det är inte så särskilt kul. Det är klart, åker man till Ekskogen är det inte så många på tåget men det går ett tåg i timmen, då ska man vänta när man lämnat förpackningarna, säger Göran Wachsner.

En annan lindholmenbo som saknar återvinningen är Margita Hellberg. Hon bor i flerfamiljshus och har märkt att det är mycket mer sopor i områdets soptunnor efter det att återvinningsstationen försvann.

– I mitt område är det många som inte har bil, och de måste kasta i vanliga soporna. Själv åker jag till Ormsta med bil, men det blir mycket bilresor vilket inte är bra, säger Margita Hellberg.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *