Friluftsfrämjandet anordnar familjevandringar i Vallentuna

Friluftsfrämjandet anordnar familjevandringar i Vallentuna

LOKAL UTFLYKT. Nyligen genomfördes en familjevandring vid Angarnsjöängen.
Foto: MARKUS AMANTO

Den här våren har många valt att umgås utomhus istället för inomhus och naturen lockar som aldrig förr.

En organisation som märkt av detta är Friluftsfrämjandet. I samarbete med Vallentuna kommun anordnar man nu gratis familjevandringar på olika ställen i Vallentuna.

För ett par veckor sedan gick turen vid Angarnssjöängen och den 23 maj är det dags igen. Då är vandringen förlagd till Veda naturstig. Fokus ligger på att vara ute och uppleva naturen, inte på att gå långa sträckor. Alla familjer med barn från cirka 6-7 år och uppåt är välkomna. Yngre barn också, om de vid behov kan bli burna av sina föräldrar.

–Det är definitivt en stor efterfrågan på utomhusaktiviteter nu, säger Markus Amanto, ideell ledare inom Friluftsfrämjandet.

Organisationens generalsekreterare Lars Lundström tog tidigare i våras kontakt med Folkhälsomyndigheten för att höra hur de kan jobba vidare i dessa coronatider, och svaret var glasklart. Verksamheten är viktig och bara den anpassas med max 50 personer per grupp, inklusive ledare och att man håller avstånd när man är ute, så kan man fortsätta som vanligt.

Extra äventyr i sommar
–Redan nu är ett 30-tal anmälda till vår familjevandring vid Veda naturstig. Vi behöver ju sätta stopp vid 50 personer, men det blir ytterligare ett tillfälle vid issjön den 7 juni, berättar Markus Amanto.

Mir Grebäck von Melen är utvecklingsledare på fritidsförvaltningen i Vallentuna kommun. Hon har byggt upp en organisation för friluftsfrågor och tagit kontakt med olika friluftsföreningar för att öka möjligheten för Vallentunaborna att komma ut i naturen. I ett möte med Markus Amanto föddes idén om familjevandringar. Tre stycken blir det den här våren och sedan är planen att de fortsätter i höst.

Många kommer stanna hemma i sommar, istället för att resa iväg. Redan hörs röster om att ha hemester, semester på hemmaplan. Kommer ni att ordna familjevandringar även i sommar?
–Vi har talat om det, jag och Mir, och vår generalsekreterare har precis gått ut och uppmanar alla ledare att leda ett extra äventyr i sommar, så det är stor chans att det blir något. Just familjevandringar lämpar sig väl nu. Det är lätt att gå och hålla två meters avstånd, säger Markus Amanto.

Enligt honom är det många som längtar ut i naturen nu. När allt annat vacklar står naturen för ett lugn, en förankring i något.

–Det finns också mycket att vinna för folkhälsan på att ge sig ut i naturen. Att besöka naturen, eller vara i naturen är skillnad. Om man upplever att man är i naturen, då värnar man också om den och om planeten, säger Markus Amanto.

Familjevandringar i Vallentuna

Friluftsfrämjandets lokalavdelning Södra Roslagen, Täby, Vallentuna och Vaxholm, arrangerar gratis familjevandringar i Vallentuna i samarbete med Vallentuna kommun.

På vandringarna går man kortare sträckor cirka 4-5 kilometer. Under vandringen får deltagarna tips om friluftsliv och natur i Vallentuna och om allemansrätten.

Här kan du läsa mer om vandringarna vid Veda naturstig 23 maj och vid Issjön 7 juni: www.upplevvallentuna.se

Anmälan med antal vuxna och barn, och barnens ålder görs till: markus.amanto@friluftsframjandet.se

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *