NYHETER 2021-01-15 KL. 09:32

Hans resa hamnade på turistkartan

Av Anneli

Hans resa hamnade på turistkartan

VÄLKOMNAR TURISTER. Välkommen till Vallentuna ”the village of the vikings”. Så presenterar Lars Rooth sin berättelse ”En fantasifull heldag från landsbygd till Stockholm city t/r” som vann en skrivartävling och är publicerad i boken City Letters.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Lars Rooth satte Vallentuna på turistkartan när han vann en skrivartävling med en miljövänlig resa som börjar och slutar i Vallentuna.

Plötsligt plingade det till i mailkorgen. En inbjudan till att delta i en skrivartävling från företaget Books on Demand. Temat skulle vara miljövänligt och hållbart resande i Stockholm. Ja, varför inte, tänkte Lars Rooth.

Han skrev ner en historia han bar på, skickade in den, och efter sommaren kom så äntligen svaret – han hade vunnit.
–Jag var tvungen att ringa och fråga om jag hade förstått det rätt, berättar Lars Rooth, som blev uppriktigt förvånad över att just hans alster utsågs till vinnaren i Stockholmsregionen.

Priset blev äran och fem exemplar av boken ”City letters” där han finns med som en av 15 författare i sex olika länder i Europa. På olika sätt har de skrivit om hur man kan resa och upptäcka sin närmiljö på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Texterna är både på originalspråket och översatta till engelska.

Lars Rooths essä heter ”En fantasifull heldag från landsbygd till Stockholm city t/r” och har sin utgångspunkt i Vallentuna, orten som han presenterar som ”the village of the vikings”. Färden startar med Roslagsbanan från Vallentuna centrum till Stockholm Östra, fortsätter med tunnelbana till Östermalmstorg och sedan spårvagn till Djurgården, där han föreslår ett besök på galleri Nordostpassagen och sedan lunch på restaurang Skroten.

Rebus kring resmålet
Hela dagsrutten som Lars Rooth beskriver, har han och vännerna också gjort i verkligheten. Men det var ett par år sedan nu – före pandemin.
– Vi är en grupp på gatan hemma, ett gäng pensionärer som träffas till gemensam frukost varannan månad ungefär. När någon av oss fyller år lägger vi upp en rebus med drivved, och så får personen som fyller år lista ut rebusen och vart vår nästa resa ska gå. En av oss hade nästan aldrig åkt kommunalt, så tillsammans med honom gjorde vi den här dagsutflykten in till Stockholm.

Barnboksförfattare
Efter lunchen på restaurang Skroten tog de spårvagnen tillbaka till Nybrokajen. Därifrån färjan till Hammarby sjöstad, med stopp för kaffe och wienerbröd på ett konditori. Sedan tvärbanan till Årstaberg, byte till pendeltåget till Upplands Väsby och så bussen tillbaka till Vallentuna.
– Det blev en upplevelse, särskilt för honom som inte åkt kommunalt tidigare. Och jag tyckte det var roligt att skriva om och visa hur man kan turista i sin hemmiljö.

För cirka tio år sedan började han skriva och sedan han blev pensionär har han fortsatt. Nu finns tiden. Efter att hela sitt liv ha jobbat med ungdomar inom KFUM – och fått höra barns tankar under sina år som NK:s tomte – gav han 2018 ut en barnbok med två berättelser om pojken Luddra Sju och fina illustrationer av Magnus Hjerpe, också han från Vallentuna men numera bosatt i Kanada. Och i dagarna kommer nästa bok som Lars Rooth beskriver som en ”barnbok för många åldrar”.

Hur är det då med att leva miljövänligt och hållbart för egen del, är det något han tänker på? Jo, menar han. Det har blivit allt viktigare. Något vi alla måste tänka på, om vi ska kunna leva vidare.
– När jag skulle byta bil för några år sedan vågade jag inte köpa en elbil, men nu kommer flera alternativ, vätgas till exempel. Det kan bli aktuellt när jag köper nästa, mindre bil. Och vi äter mycket mer grönsaker nu och mindre kött, mycket soppor blir det och det är så gott.

– Jag och min fru har ett engagemang i en stiftelse på Sri Lanka som hjälper människor där. Tidigare flög vi dit men det känns svårt att göra det idag, kanske om det blir elektrifierade plan så småningom, säger Lars Rooth.

Lars Rooth - författare och pensionär
Aktuell: Vinnare i skrivartävling och publicerad i boken City Letters, utgiven av Travel Kollekt och Books on Demand.

Ålder: 73 år.

Vallentunabo: Sedan 1981. Uppvuxen i Gävle.

Familj: Fru Elisabeth, två söner och fyra barnbarn.

Yrkesliv: Arbetat inom KFUM i Stockholm, Kalmar och Lund samt på Skandinaviska Sjömanskyrkan i Hull, England i tre år. Biodlare fem år i Vallentuna.

Kuriosa: Varit NK:s tomte i 11 år, samt statist i filmer och reklam.