Jonnie Jägers nya spel ska motverka utanförskap

Jonnie Jägers nya spel ska 		 motverka utanförskap

SATSAR PÅ HÅLLBARHET. Det som ingår i spelboxen ska vara återanvändbart för de som köper spelen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Med ett egenstartat företag ska Jonnie Jäger ge sig in på marknaden för sällskapsspel.

– Det var dags att uppfylla mina egna drömmar, säger han.

Vallentunasonen Jonnie Jäger, 33, kände en dag att det var dags att ta steget från sin yrkesroll som finsnickare och ägna sig åt något helt annat. Med hjälp av sina tidigare erfarenheter har han det senaste året startat ett eget företag som snart börjar bli redo att lanseras. Produkten han skapat är en speciell form av sällskapsspel som ska vara mer inriktat på utomhuslekar och det har varit hårt arbete som ligger bakom.
– Jag har suttit 12 timmar varje dag i drygt ett år nu. Det har varit en väldigt lång resa, säger han.

När Jäger gick i Vallentuna Gymnasium startade han sitt första egna företag, genom UF (Ung Företagsamhet), med fokus på snickeri. Efter det har han startat flera snickeriföretag, men till slut kom han till en punkt där han var trött på att spendera dagarna i ända på jobbet och valde att släppa allt.

– Jag ville kunna jobba hemifrån och spendera mer tid med barnen. Jag kom då på idén med trädgårdsspel och insåg att det till stor del saknades på marknaden.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Jäger startade företaget Welfare Games AB i december 2020 och nu jobbar han stenhårt för att få ut sin första produkt på marknaden, men det är svårt.

– Jag har kontaktat ett 60-tal olika fabriker i Europa och USA men utan att många gånger ens få ett svar eller ett simpelt “nej tack”, säger han.

10 spel i en box
Processen har varit påfrestande och mycket kan enligt honom ha att göra med att han är ny på marknaden. Men till slut hittade han rätt.

– Efter mycket sökande hittade jag en fabrik i Ukraina som kan tillverka mina produkter. Hittills verkar det fungerat bra även om jag fått anpassa mig lite efter deras produktionsmöjligheter, säger Jäger.

Produkten han har skapat är en träbox som ska innehålla 10 olika spel med alla tillhörande komponenter. De första spelen kommer att vara enklare brädspel då produktionen är lättare, men inom något år vill han att trädgårdsspel ska bli hans nisch.

– Jag har designat och ritat allt själv. Det tredje spelet som jag ska lansera kommer vara ett trädgårdsspel, vilket är det jag vill satsa på, säger han.

Hållbarhet är viktigt för honom och för att också sticka ut på marknaden så är tanken att du inte behöver köpa något mer än nya manualer och att de komponenterna som man får med i boxen, kommer vara återanvändbara.

PROTOTYPER FÖR KOMMANDE SPEL. Jonnie Jäger har lagt många timmar på att putsa till detaljerna i spelpjäserna.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Samarbete med föreningar
– Jag kommer fortsätta leverera instruktioner till nya typer av spel och dessa kommer gå att köpa som PDF-filer online. Jag tror att människor kommer uppskatta hållbarheten i produkten. Grundidén är att bara fantasin sätter gränserna för formatet, säger han.

Jäger själv är gammal hockeyspelare i Vallentuna och under sin uppväxt har lagidrotten påverkat och format honom på ett positivt sätt. Med sina spel så vill han motverka utanförskap och därför kommer han starta samarbeten med olika föreningar.

– Klubbar ska få sälja mina spel och då också kunna få en del av kakan. Syftet är att de ska få in pengar till laget så att alla kan få möjligheten att åka med på läger och turneringar, oavsett vad man har för bakgrund.

Det första trädgårsspelet
Tanken från början var att redan ha lanserat första produkten innan sommaren, men på grund av problemen med att hitta tillverkaren så har han fått skjuta upp allt.

– Nu är planen att lansera första produkten innan jul. Sedan har jag även två spel till som är så gott som färdiga och ska kunna släppas inom ett år, däribland det första trädgårdsspelet, säger han.

”Måste våga för att vinna”
Att det dragit ut på tiden har varit jobbigt för honom personligen. Det har också varit svårt att kunna hålla företaget vid liv.

– Jag har investerat alla pengar jag har för att få till allt och nu börjar det ta slut. Men samtidigt, vågar jag inte satsa så kan jag inte vinna heller.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Är du nervös?
– Det är klart jag är, man vet ju aldrig hur produkten kommer mottas på marknaden.

Men jag har samtidigt en stark tro på min produkt, annars hade jag aldrig börjat.

Hittills har han bara gjort mindre marknadsundersökningar och låtit familj och vänner testa prototyperna. Men responsen har genomgående varit positiv.

– Jag hoppas att det tas väl emot vid släppet, men det är fortfarande en chansning. Det är möjligt att det är svårt och att det är därför det finns så få trädgårdsspel på marknaden.

Prismässigt kommer det också vara svårt att pressa ner priserna i början, men Jägers förhoppning är att det ska vara en investering väl värd pengarna.

– Mina spel kommer nog vara lite “high end priser”. Men jag hoppas folk kan se fördelen med konceptet och att när du köper den här boxen, så kan du använda spelen under resten av livet, avslutar Jäger.

Dela artikeln här:

Daniel Bergholm

Född och uppväxt i Vallentuna, men som journalist måste man ju bo på söder. Stort sportintresse men även engagerad i samhällsfrågor i övrigt. Kan idag erkänna att några äpplen pallats runt Ekebydalsområdet som liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *