NYHETER 2021-12-02 KL. 09:52

"Julen är en skräcktid för många barn"

Av Daniel



EGEN ERFARENHET. Mattias Voltaire har själv tillfrisknat från beroende och vet vilka fällor julen innebär för många.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Var femte barn har en förälder med alkoholproblem - ofta blir det tydligt under julen

Snart är det jul igen och för personer i Vallentuna som antingen är i eller har börjat utveckla ett skadligt bruk, av bland annat alkohol eller droger, så är det en riskabel period.

Mattias Voltaire, är nykter sedan 15 år efter tidigare beroendeproblematik och har startat en individanpassad öppenvårdsbehandling. Han är väl medveten om riskerna med just den här högtiden, både för beroende och personer i deras närhet.

–Julen är en skräcktid för många barn, säger han.

Mattias Voltaire, 46, har själv gått igenom behandlingar för att bli frisk från sitt beroende och blev fri från det 2006. Efter det har han utbildat sig och har de senaste fyra åren jobbat som alkohol- och drogterapeut.

–Jag har fått en helt annan insikt om sjukdomen nu, säger han.

Den sista som ser problemet
För Mattias Voltaire själv så var det först när hans anhöriga började anmärka på hans beteende som han fick en förståelse för sina problem. Han menar att det går fyra till sju anhöriga på en beroendesjuk och att alla känner någon som känner någon.

–Den sista som ser att man har ett problem, det är den sjuka själv. Ofta är det en anhörig som hör av sig först, säger han.

Problemen med anhöriga blir även extra tydliga under julen, en högtid som bara är en knapp månad bort. Han samarbetar med Trygga Barnen, vilket är en plats dit många unga kan vända sig när perioder blir extra jobbiga.

–Julen är en skräcktid för många barn. Samtidigt som julen ska vara barnens högtid, men var femte barn har en förälder som har alkoholproblem.

Han fortsätter:
–Även om föräldern blir snäll och kramig av alkohol, så märker barnen en personlighetsförändring och det blir väldigt obehagligt för dem, säger han.

Han menar att julen har potentialen att trigga ett beroende. Det finns starka traditioner kring vissa högtider och där är julen, med alkohol som en viktig komponent, en av de viktigaste, vilket många av hans klienter tycker blir extra jobbigt. I det sammanhanget har det också varit okej bland anhöriga.

–Känslan blir att: ”Det är accepterat att X och Y blir lite fulla ikväll - för det är ju ändå jul”, säger han.

Politiken imponerar inte
Mattias Voltaire, som flyttade till Vallentuna i somras, har många klienter i Norrort och jobbar med en individanpassad öppenvårdsbehandling, för att hjälpa fler att ta steget bort från sitt beroende. Han har genom sin egen behandling och utbildning fått en förståelse för problematiken, att det länge funnits en stor brist i svensk behandlingsvård.

–Vår missbrukspolitik i Sverige är fruktansvärt dålig. Av statistiken som finns, även om där också finns ett stort mörkertal, så har Sverige högst dödlighet i hela Europa av narkotikaklassade preparat, men det pratas det inte så mycket om. Ett människoliv är ett för mycket, säger han.

Efter att ha varit nykter i några år så började han intressera sig för hur man behandlar skadligt bruk i Sverige och insåg då att det finns ett jättestort hål och att behandlingsvården inte fungerar som den ska enligt honom. Han tog kontakt med sin gamla beroendeterapeut som hjälpte honom.

Skräddarsydd behandling
–Den största klicken finns i arbetslivet. Oftast föräldrar eller vuxna med arbete och de söker inte hjälp, då det är för tabu- och skuldbelagt. Skulle man gå till socialtjänsten och säga att man har ett beroende som förälder, då lyser det röda lampor överallt, säger han.

Han menar att här faller en stor massa bort. Mattias Voltaire startade därför en skräddarsydd typ av behandling där han träffar alla individuellt. Det går att göra även om du jobbar eller är förälder, då mötena med personerna ofta sker på lunchraster eller en fika.

–Det sker helt anonymt. Mitt jobb handlar mycket om att få folk att inse att de är sjuka, för då ökar också motivationen. Voltaires behandling brukar vara 12-15 träffar, men då den är så personlig så varierar det, säger han.

Men hans behandling är så personlig att det även för honom kan vara tufft i perioder, då klienter lever i förnekelse och att det är svårt att lita på allt som sägs.

–Visst är det så, men jag har samtidigt själv varit där och därför kan jag ofta slå hål på det, säger han.

Framför allt är det efter olika högtider som många tar kontakt med honom och känner att det har hittat sin botten, men Mattias Voltaire gillar egentligen inte det ordet: Botten.

–Jag brukar säga att för en beroende så är kistan bottenlös, då du lär dig leva med dina konsekvenser. Det mesta sker i etapper, botten för dig kanske inte är botten för en beroende. Förnekandet tar ofta över och man skjuter på gränserna, säger han.

Vissa klientträffar har gått så långt att det inte går att behandla och att personen är i behov av internatvård.

–Då har jag kontakt med den mer intensiva behandlingshem, för att hjälpa dem vidare. Det måste jag ha, säger han.

Är det inte svårt att som tidigare beroende att fortsätta jobba inom samma bransch?

–Jag har insett att det här är en sjukdom som är kronisk. Det handlar om att acceptera det, jag kan inte gå och ta ett glas öl. När jag insett det så var det inte så svårt längre. Nu hjälper det mig snarare att påminna mig om vart jag har varit och vart jag är nu, säger Mattias Voltaire.

Med pandemins intrång de senaste åren så har han märkt av en ökning av samtal.

–Oftast är det anhöriga som tar den första kontakten. Motivationen har ryckts undan när man inte åkt in till jobbet varje dag, utan i stället har suttit hemma. Då har det också blivit lättare att ta fram flaskan. Sen är det nog precis som med högtider, att konsekvensen kommer efter att den är över, säger Mattias Voltaire.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se

Länk till rädda barnen: Kontakta oss - Rädda Barnen (raddabarnen.se), www.raddabarnen.se/om-oss/kontakta-oss/
Länk till behandlingar: DaleniusVoltaire – Individuell beroendeterapi, http://daleniusvoltaire.se/ och Beroendecentrum Stockholm, www.beroendecentrum.se