NYHETER 2020-06-26 KL. 09:30

Kommunen: Det går bra att bada i Vallentunasjön

Av Anneli

Kommunen: Det går bra att bada i Vallentunasjön

OMTVISTAT VATTEN. Sikten i Vallentunasjön har varit ett problem som länge har debatterats. Sandstranden vid Gustavs udde har blivit en populär badplats.
Foto/Arkiv: ROFFE ANDERSSON

Vattnet är tjänligt visar en provtagning från 11 juni

Kan man bada i Vallentunasjön? Den frågan har blossat upp på sociala medier, sedan någon skrivit om sin hund som druckit vatten ur sjön och inte mått bra och en person berättar att hen mådde dåligt efter en kallsup i sjön.

Andra inflikar att de mått bra efter ”mer än en kallsup” och att de har badat där i flera år, utan några som helst problem.

Så, hur står det egentligen till med vattenkvalitén i sjön?

Sigrid Andrén är hälsoskyddsinspektör på miljöavdelningen i Vallentuna kommun. Hon berättar att det är fritidsförvaltningen som är ansvariga för badet och tar prover på vattnet. Sedan lämnar de analysresultatet, direkt från labbet, till miljöavdelningen.

Enligt det försäsongsprov som togs den 11 juni var allt bra i sjön. Vattnet är tjänligt och det går bra att bada i Vallentunasjön.

–Ett nytt, ordinarie prov ska tas under den här veckan, vecka 26 och sedan är ytterligare prover inplanerade vecka 30 och 33. Vi på kommunen kan också ta fler prover om något avviker eller om vi skulle få information om till exempel ett utsläpp i sjön, berättar Sigrid Andrén.

När man tar vattenprover är det olika tarmbakterier man letar efter.
Sigrid Andrén, som också läst inlägget om hunden som mått dåligt efter att ha druckit i Vallentunasjön, säger:
–Jag tänker att hundar, till skillnad från människor, kan få i sig mycket vatten när de badar.

Satsning på Gustavs udde
Under sommaren tas vattenprover från Vallentunas kommunala badplatser, minst en gång i månaden. Resultaten redovisas sedan på havs- och vattenmyndighetens webbplats.

Det var förra sommaren som kommunens nyaste badplats vid Gustavs udde, cirka 500 meter från Bällsta station, stod klar. Här finns en brygga, en sandstrand, picknikbord och en rullstolsramp ner i vattnet. Parkeringsplatser finns också i anslutning till badet.

Gustavs udde är inte klassat som ett EU-bad, för detta krävs att badet har många besökare, över 200 personer per dag.