KRÖNIKA 2022-03-03 KL. 12:50

Krönika: Käka din semla - men hjälp även till med bistånd

Av Uffe Lindeborg

Krönika: Käka din semla - men hjälp även till med bistånd

Jaha! Då var det dags igen! Det är för bedrövligt och för sorgligt och fullständigt obegripligt att mänskligheten inte lär sig av historien.

Jag drar mig inåt i min lilla bubbla och funderar på betydligt ytligare ting. När får en börja äta semlor?

Det rätta svaret, enligt semmelfundamentalisterna, är första tisdagen efter fastlagssöndagen och i denna sekulariserade tid är det långt ifrån alla som känner till det.

Men okej då, nu på söndag är det fastlagssöndagen. Nu inleds fastan!

I min barndom ställdes det inga semlor fram på bordet, däremot en insamlingsbössa från Lutherhjälpen och så stoppades alla växelmynt i den ända fram tills Palmsöndagen.

Bössorna lämnades in under kyrkkaffet efter gudstjänsten. Miljontals kronor samlades in under den dagen och Lutherhjälpen var under 1970- 1980-talen den största bidragsgivaren för långsiktiga demokratiseringsprocesser men också för flykting- och kris- och katastrofhjälp.

Några traumatiska minnen från då, av semlor som slemmigt simmade runt i het mjölk som dessutom skinnade sig, mjölken alltså. Och som tröst snodde jag pengar ur pappbössan och köpte en egen, riktigt fin torr semla som jag åt upp i min ensamhet. Men nu för tiden säljs semlor i stora lass, från januari och utbudet är brett men den största fadäsen kan nog tyckas vara saffranssemlan, i sig en katastrof!

Lutherhjälpen försvann 2008 men ingår nu som en del av ett internationellt samarbete, ACT, Action by Churches Toghether, som arbetar tillsammans med utvecklingssamarbete, påverkansarbete och humanitärt arbete.

Käka semlor och samla in stålar till katastrofhjälp! Det är så trist att det ska behövas, gång efter annan och denna gång, i Ukraina! Vi lever under samma himmel, ser samma sol och måne men vissa, ”vissa” har svårt att skilja på mitt och ditt! Hur svårt kan det vara att respektera gränser, respektera varandras suveränitet?

Så käka din semla, med eller utan mjölk, men lämna ditt bidrag till ACT, UNICEF eller Röda Korset eller någon annan organisation. Jag säger inte att dessa är bäst, jag säger att det behövs! Beskjutning med tunga vapen längs Ukrainas gränslinje har redan skadat infrastruktur och skolor. Om striderna inte avtar kan hundratusentals familjer tvångsförflyttas, behovet av humanitär hjälp ökar!

Så nu vi kliver in i fastlagstider, med krig i Europa, semlor i butikerna och insamlingsbössor på borden och annorstädes. Kan vi se fram emot Stilla veckan, månne? Så historielösa vissa är! Det är dags att gottgöra! Förlåt om ni satte semlan i halsen.


Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se