KRÖNIKA 2022-02-03 KL. 10:15

Krönika: Ska det vara på det här viset?

Av Anna Sigrid Pettersson

Det här vädret, kan det inte bara bestämma sig! Snö och minus ena dagen, plusgrader och regn nästa.

Krönika: Ska det vara på det här viset?
Foto: Roffe Andersson

Och de här stackars krakarna som kör i snösvängen. Hur ska de kunna planera sina körningar? Och halva Sverige har covid eller sitter i husarrest. Och sjukhuspersonalen, de som är friska och jobbar vill säga, hur kommer de till jobbet när tågen är inställda? Och vad gör regeringen? Var är beslutskraften? Kan vi inte bara flytta fram tillvaron till, ska vi säga, mitten av mars? Kan vi inte bara ställa in februari?

Och varför ska det vara en naturlag att värmepumpar går sönder när det är som kallast? Var är Sverker?
Låter jag gnällig? Jag ÄR gnällig! Fruktansvärt gnällig och tjurig och less på det hela. Och så borrar jag ned mig i soffan och drar filten om benen. Katterna gör mig sällskap och så glor vi på teveserier. Santoskatten, vår coronakatt, den före detta innekatten har visserligen funnit stor glädje och tillfredställelse i att vara utekatt. Han uppskattar naturligtvis inte regn, snö eller kyla men har lärt sig hur han kan på smidigaste sätt kan ta sig till vedboden och där tillbringar han eoner av tid med att lystra på mössens aktiviteter. Öronens trattar rör sig och han noterar varenda rörelse och understundom snor han en och annan mus.

Men Santos värsta väder är blåsten! Det viner och härjar i hans örontrumpeter och han ruskar på skallen och vänder kvick in igen. Vi klämmer honom nästan i dörren. Ja så nu sitter vi här i soffan, så där på tvärsan och så filten runt benen. Det blir ett sådant perfekt dike och passar precis två katter. Ryggarna mot varandra. Smilla kan inte riktigt acceptera Santos närvaro. Hon uppfattar det som stort intrång i hennes rike. Santos svarar henne inte alls, han är superbra på att ignorera henne. Han har bott här i snart två år och de är inte vänner men heller inte fiender, vapenvila råder.

Och under tiden dricker jag te och glor på danska teveserier. Rekommenderar Sygeplejeskolen finns på C more och Matador finns på dr.dk, den danske motsvarigheten till svt/play. Ja, då är det otextat förstås, eller bara med dansk text.

Och var är Sverker? Kan han inte bara komma fram igen, med sin soptunna. Hålla upp den där taggiga virusbollen och ruska den, HÅRT, och ställa sina frågor: ”Ska det vara på det här viset?” ”Ska det vara så här?” Han kan ta vädret i hampan också, både slasket och blåsten: ”Ska det vara så här?” Och sen bara med all kraft tjonga det i soptunnan så locket dansar. Om ikke andet, håber jeg, at Matador holder till marts!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se