KRÖNIKA 2022-09-22 KL. 10:45

Så kan man ju också se på en måltid

Av Anna Sigrid Pettersson

Så kan man ju också se på en måltid
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Hmm, jag skrev ju menyn till budgetmålet som skulle avnjutas under själva valvakan. Men det blev något annat, pajkastning och slarvsylta! Inget bordsskick alls utan det rycks i karotterna, rörs rejält om i grytorna!

Apropå måltid, jag träffade Carl-Jan Granqvist i somras! Det kan låta lite så där märkvärdigt, och det var det också. På hans gård, Saxå gård, visades en utställning om servettvikning! Joan Sallas hade med sin fingerfärdighet vikt över tvåhundra tygsjok till makalösa verk. Detta lät alldeles för spännande för en textilnörd som jag. Massor med frågor fyllde min hjärna, om linets egenskaper, jorden som linet odlades i och så vidare. Och jag tänkte att det är väl en visning för en grupp i en utställningslokal och så bokade jag en tid. Efter någon dag fick jag svar från Carl-Jan och jodå, vi var välkomna till Saxå bruk, klockan elva!

Och så var vi där, sökte med blicken efter den grupp som vi skulle ingå i, men icke. Där kom Carl-Jan själv! Han visade oss sitt hem, och talade om servettens funktion och hur den utvecklats genom århundranden och hur själva måltiden förändrats genom samma period. Och han var noga med att understryka: ”Vi talar om eliten!”

Carl-Jan Carlqvist är känd krögare men också så mycket mer. Vi fick en oerhört intressant föreläsning om gastronomi och Saxå bruk. En historielektion som hette duga men också, och där smekte han mitt hjärta, om måltiden, dess funktion, inte bara att ge mätta magar utan även mätta sinnen. Jag är uppvuxen med att någon ”slängde” ihop nåt och andra ”kastade i sig”! Min matterapi pågår ständigt och jag vill understryka att måltider ska vara en gemensam, närande och kärleksfull sammankomst, plats för eftertanke och ro. En sådan måltid är till för alla, inte bara eliten!
Så därför har Carl-Jan Granqvist tagit in saperemetoden till Sverige, att lyfta ätandet till något mer, sinnligt, modigt, men också att träna sin förmåga att uttrycka sig verbalt kring livsmedel och utvecklas till en medveten livsmedelskonsument. Jag tänker omedelbart på Robert Heribertsson, kock på Lovisedalsskolan och hans arbete med eleverna. Lovvärt!

Carl-Jan raljerade också över talmannen Andreas Norléns taffliga försök att få till en statsminister, där och då vid sonderingsrundorna 2018, när Sverige var utan regering i 134 dagar. Om en måltid hade serverats i stället för kaffe, så. För det fina med en måltid är att vid en fråga, kunna lyfta sitt glas, le, tänka och samtidigt säga ”skål”. Tid för eftertanke! Och man pratar inte med mat i munnen.

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se