REPORTAGE 2021-06-10 KL. 08:58

Lekstugan har blivit ett kafferosteri

Av Hege

Lekstugan har blivit ett kafferosteri

KAFFESTUGA. I den lilla kaffestugan rostas kaffebönor. Det finns till och med ett hemligt recept med bönor från tre världsdelar.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Visste du att det finns ett kafferosteri i Ekskogen? Ett mycket litet sådant, förvisso, men ägarna är inte mindre kaffenördar för det.

Det är en stilla dag på landet i Ekskogen i norra Vallentuna. Doften av syrener blandar sig med doften av… kafferostning? Ja, så är det. I en gammal lekstuga på tomten har Malin Hülphers och Jan Levander inrett ett kafferosteri, komplett med en high tech kafferostare och jutesäckar med gröna, orostade bönor.
– Det började med att vi i alla år rostade och malde våra bönor, berättar Jan.

Specialkaffe
Men de små bordsrostarna gick ofta sönder, och Jan började lära känna en kaffeimportör som även sysslade med proffsrostar. En dag fick han erbjudandet att köpa en värstingmaskin till bra pris.
– Först sa vi nej, var skulle vi ha den? Sedan stod vi på övervåningen och såg lekstugan – och så var det klart, där skulle maskinen vara, säger Malin.
De har experimenterat med olika blandningar och har nu en ”husets” med hemligt recept. Bönorna kommer från tre världsdelar och går under benämningen ”special”.
– Det låter lite fånigt men ”specialkaffe” är en officiell klassificering för de allra bästa bönorna, ungefär som ” premier cru” kan vara en benämning på högklassigt vin, säger Jan.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

För att uppfinna ett recept använder sig kännarna av metoden koppning. Det innebär att kaffet bryggs mycket svagt.
– Helt plötsligt går det att känna nyanserna. Det här smakar té, det där citrus, det där hasselnöt, berättar Malin.

Paret behöver inte åka längre än till Täby kyrkby för att hitta bönorna, för där huserar kaffeimportören. De gröna, orostade bönorna håller sig i upp till tre år. Men när de väl rostats ska de drickas så snart som möjligt.
– Ta ett paket i affären och titta – utgångsdatum om ett år, det är inte klokt, säger Jan.
De gröna bönorna hälls i rostarens glascylinder och sedan börjar ett program om sex steg. Temperaturen växlar så att bönor av olika storlek ska få samma rostningsgrad, skalen blåses ur maskinen och till sist är det dags för kylning.
Mellanrost är parets devis.
– Jag brukade älska franskrost men nu när jag vant mig vid mellanrost är det ”no way back”. Det kaffe som rostas hårt är med bönor av sämre kvalitet. Man ska inte rosta sönder fina bönor, säger Jan.

Finns hos tre handlare
När vänner och bekanta började fråga efter kaffet började Ekskogens kafferosteri med försäljning. Just nu finns kaffet på Hökeriet i Vallentuna, Bilisten i Brottby och hos Ica Rosendal i Uppsala.
– Vi har inte lagt ner så mycket tid på att göra reklam. Det är mer att vi rostar när vi har tid och lust, eller har beställningar. Men det vore roligt om folk i trakten ville köpa av oss här hemma, säger Malin.

Hon och Jan är onekligen både kunniga och nördiga inom kaffets värld.
– Men det finns de som är mycket nördigare, säger Jan.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Så gör du bästa kaffet
Om möjligt:
Rosta bönorna själv. En bordsrost duger för husbehov.

Absolut: Mal bönorna själv, lagom för en kanna eller ett dagsbehov. Helst i en kvarn som har kvarnhjul, men en kvarn med knivar duger, om man är noggrann.

Testa gärna: Ett mellanrostkaffe av bästa kvalitet.