SPORT 2021-10-14 KL. 14:22

Motig inledning för Vallentuna Hockey

Av Jonny Andersson

MATAR PÅ. Pucken vägrade att hamna i motståndarnas nät i hemmapremiären mot Hanviken. Vallentuna blev nollade i matchen.

Assisterande lagkaptenen Jim Jakobs: "Det är bara att jobba på så vänder det"

Vallentuna Hockey har inlett säsongen i hockeyettan östra med tre förluster och endast två mål på nio perioder.
Kris och panik?
–Absolut inte, säger backen Jim Jakobs.

H-lagen i hockeyettan östra var obarmhärtiga mot VBK i säsongsupptakten. Hudiksvall och Huddinge är förvisso lag som alltid är topplag, däremot var det en snyting i solarplexus att även Hanviken luggade de rödvita på tre poäng.

0–4 mot Hudiksvall, 0–3 mot Hanviken och 2–5 mot Huddinge är resultaten.

igcaption>Mellostjärnan Robin Bengtsson. Foto: ROFFE ANDERSSON

–Vi ska vinna mot Hanviken. Om vi fått in 1–1-pucken hade nog poängfördelningen blivit en annan men får inte in pucken, vilket varit vår svaghet hittills, säger assisterande lagkaptenen Jim Jakobs och fortsätter:

–Vi har fått en tung start, annat går inte att säga. Det är bara att jobba så vänder det.

Ska vi redan nu tala om kris och panik?
–Absolut inte. Vi har haft en mycket bra dialog efter varje match. Och som du konstaterar är Hudiksvall och Huddinge givna topplag och bland landets bästa division 1-lag. Mot Hudik var vi väl aldrig riktig med, speciellt i andra perioden där de punkterar matchen. Jag tycker däremot att vi i delar av matchen står upp bra mot Huddinge.

Från matchen i lördags ska noteras att Vallentunaspelarna endast fick glädjas åt kvitteringarna till 1-1 (Anton Larsson) och 2-2 (Felix Carenfelt) i 25 respektive 8 sekunder.

Bra boxplay
Sett till detaljer finns det ljusglimtar. Under säsongens inledande 180 minuter släppte laget inte in mål i numerärt underläge. Spelet i boxplay har imponerat och Jim Jakobs menar att truppen måste lyfta en detalj som denna. Den är betydelsefull för självförtroendet.

igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Tio gånger har laget rett ut spel med en man mindre på isen. Och i resonemanget kring ”penalty killing” blir det uppenbart att Jim Jakobs tittar framåt. Och uppåt.

–Jag är inte alls orolig. Vi har fått en tuff start, men det kommer att vända.

Lita på spelidén
Tränaren Mikael Österblom ser insatsen mot Huddinge som den sämsta och den mot Hanviken som den bästa.

–Det kan låta ologiskt, men vi gör en otroligt bra andra period mot Hanviken och ska naturligtvis förvalta flera av målchanserna vi kommer till. Normalt skulle vi haft tre poäng på de tre inledande matcherna, säger tränaren.

Österblom ser likt Jim Jakobs ingen ko på isen, däremot höjer han ett varningens finger.

–Vi får inte tumma på vår spelidé. Det farliga är om vi inte tror på det vi vill och ska göra, säger Mikael Österblom.

I onsdags, efter tidningens pressläggning, spelade Vallentuna mot Enköpings SK.