NYHETER 2020-12-04 KL. 10:43

Nu lanseras en guide på nätet om runriket

Av Hege

Nu lanseras en guide på nätet om runriket

Så här välkomnas besökarna till Runrikets hemsida.
Foto: VALLENTUNA KOMMUN

Vallentuna och Täby kommun i samarbete om gemensam webbplats

En ny webbplats ska göra fornlämningar i Vallentuna och Täby mer tillgängliga. Tanken är att både de som inte kan något om vikingatiden och de som är specialintresserade ska få sitt.

Att Vallentuna har gott om runstenar är nog ingen hemlighet för oss som bor här. Men nu ska det bli lättare att uppleva fornlämningarna, och det även på webben. En helt ny webbplats för Vallentuna och Täbys samarbete Runriket guidar till runstenarna.
– Runriket är ett av våra mest unika värden som berikar båda våra kommuner. Vi hoppas att fler kommer att vilja besöka Vallentuna och Täby och uppleva Runriket och det som finns i omgivningarna, men nu kan de även göra besöket digitalt, säger Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, i ett pressmeddelande.


igcaption>Estrid med släktträd. Flera namn känner vi igen, bland annat Jarlabanke
ILLUSTRATION: TÄBY KOMMUN

Anders Dahlgren, kulturchef i kommunen, är nöjd med den nya sidan.
– Den är väldigt lättnavigerad och den är tillgänglig. Skillnaden mot den förra är att vi kan uppdatera den mycket oftare, så den blir mer aktuell, säger Anders Dahlgren till Vallentuna Nya.

Hemsidan ska locka nya besökare men den ska också ge något till ”nördar”.
– Om du inte vet så mycket om Runriket ska du få information, men om du är väldigt kunnig ska du lära dig mer, säger Anders Dahlgren.
På hemsidan finns specialavdelningar för barn, en särskild sida om Runrikets dag som firas varje år och en sida om Estrid, vikingakvinnan. Planer finns på en sida om hur vikingarna levde, liksom tips om caféer och annat att göra i närheten av Runriket.


igcaption>KARTA. På hemsidan finns information om olika platser i Runriket.
ILLUSTRATION: VALLENTUNA KOMMUN

Coronavänligt besöksmål
Det finns också planer på att rusta upp Runrikets besöksmål fysiskt, alltså där runstenarna står.
– Vi har gjort en inventering av skyltar, parkering och så vidare för de som ska göra besök fysiskt. Vi ska titta över hur vi ska informera, både digitalt och med skyltar, så att man får ta del av berättelser.
–Det gäller hela Runriket och målet är att börja nästa år, säger Anders Dahlgren.
Att fira hemester är ju på modet, och eftersom runstenarna finns utomhus är det coronavänliga besöksmål, menar kommunen i pressmeddelandet.
– Kulturnämnden i Vallentuna har som särskilt mål att lyfta kulturmiljöerna som intressanta och roliga besöksmål för både invånare i kommunen men även för besökare från hela världen. Med den här nya digitala plattformen blir det en port in Vallentunas historia oavsett var du är i världen, säger Kulturnämndens ordförande, Helena Klange (KD), i ett pressmeddelande.

Inte på någon annan plats finns så många runstenar så tillgängligt och med så stor variation som runt Vallentunasjön, som angränsar till Täby och Vallentuna kommun.

Runriket består av nio besöksmål runt Vallentunasjön där runstenar berättar om de människor som levde här under vikingatiden.

Den nya hemsidan finns på www.runriket.se