NYHETER 2022-04-07 KL. 16:00

Hon ska hjälpa ukrainska flyktingfamiljer

Av Jonny Andersson

Det tog Sasha Starobor sex dygn att nå Stockholm via Chisinau, Bukarest, München och Helsingfors.

Hon ska hjälpa ukrainska flyktingfamiljer
Förskola. En månad efter flykten från Ukraina har Sasha Starobro fått jobb på öppna förskolan Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

Sedan i måndags arbetar hon på Öppna Förskolan Vallentuna och det tog sex dagar från intervju till första arbetsdagen.

Två dagar efter att ryska trupper inledde invasionen av Ukraina flydde Olekandra ”Sasha” Starobor, 37, hemstaden Kiev. Rädd men också beslutsam tog hon och hennes ett år yngre syster sikte mot Moldavien för att den vägen fly hemlandet och undan kriget.

– Det var svårt att lämna, men det kändes för farligt att stanna, berättar Sasha på engelska.

Utöver ukrainska och ryska behärskar Sasha även engelska och det har underlättat hennes första månad i Storstockholm.
– Vi hade ingen plan när vi flydde. Att vi har kommit till Stockholm beror på att jag har en vän som bor här. Flykten tog sex dagar.


Sångsamling. Att sjunga svenska barnvisor var inte det enklaste för Sasha, öppna förskolans nya pedagog, men hon hängde med på allt och såg ut att trivas. Foto: Roffe Andersson


Ukrainsk pedagog
Härom veckan gick Vallentuna kommun ut med en annons där man sökte pedagogförstärkning för att kunna bemöta ett eventuellt ökande behov för familjer på flykt från Ukraina. Sasha Starobor, som hunnit få ett års uppehållstillstånd, såg annonsen.

Susanna Sohlberg, förskollärare på öppna förskolan, fick i onsdags träffa Sasha i en halvtimme och konstaterade att ”allt matchade”.

Sasha arbetar på förskola i Kiev, är utbildad pedagog och dessutom teckningslärare.

”Sanna” Sohlberg uttrycker beundran över Sashas företagsamhet och att de klickade direkt.

Pysslade direkt
Så i måndags förmiddag klev Sasha in i den forna disponentvillan på Åby gata och efter en kort introduktion satte hon sig med lilla Olivia som ville göra ett födelsedagskort till sin mormor. Tillsammans letade de hjärtan och annat vackert i en bunke, Sasha satte på lim och Olivia fyllde kortet med kärlekssymboler. Och trots att de inte hade språket gemensamt gick det hur fint som helst.

”Hur mår du”, undrar vi på svenska och översätter till engelska.
Sasha funderar någon sekund innan hon svarar. ”Bra”, säger hon och gläds över att ha hittat det svenska ordet.

Ska hjälpa flyktingar
Kommunens och förskolans tanke är att Sasha ska ”fånga upp behov från ukrainska flyktingfamiljer som kommunen ännu inte identifierat”. Förskolan har redan besökts av barn från Ukraina och med Sashas närvaro tror Sanna Sohlberg att fler kommer. Runt 15 urkrainska barn är i dag inskrivna i skolor i Vallentuna och det lär finnas många i förskoleåldern.

Sasha Starobro vet att hon kan stötta familjer som har språkproblem, men en gemensam önskan är att hon i arbetet även ska lära sig svenska i möjligaste mån. Hon var aktiv på sångsamlingen i måndags, däremot var det osannolikt att hon förstod ett enda ord i ”Prästens lilla kråka”.

Som teckningslärare vill hon få barn att teckna utifrån hjärtat, känslor och upplevelser. Att det, i dessa tider, kan bli traumatiskt är hon införstådd med. I en tryggare miljö än krigets Ukraina, tror hon dock att det ska ges utrymme att teckna utifrån ljusare upplevelser.

Exempelvis bilder som musik lockar fram.
– Jag har mött så många fantastiskt trevliga människor här i Sverige och vill tacka dem för allt stöd. Och jag är glad att jag hittat ett jobb som innebär att jag kan hjälpa till, säger Sasha Starobor.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se