NYHETER 2022-04-21 KL. 13:30

Någon går bananas på fruktträd

Av Daniel Bergholm

Någon går bananas på fruktträd
AVBRUTET. Tidigare under veckan upptäcktes omfattande skadegörelse på flera tråd vid Stenmursparken i centrala Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

En annorlunda skadegörelse har skett i Stenmursparken och i Sörgården i centrala Vallentuna. Ett flertal träd har brutits sönder.
Händelsen har polisanmälts. Lillemor Lundin är en av de som i efterhand reagerat på sabotaget.

– Man blir både arg och ledsen, säger Lillemor som brukade slå sig ner bland fruktträden som nu är förstörda.

Lillemor Lundin var ute på en tidig söndagspromenad när hon kom till Stenmursparken och fick se en tråkig syn.


MISSHANDLAT. Under påskhelgen utsattes träd i Sörgården för sabotage. Foto: Roffe Andersson


En eller flera personer hade vandaliserat parken genom att förstöra träd, klottra ner bänkar och rivit ner ett insektshotell.

– Det här var ett snäpp värre än den vanliga skadegörelsen som som brukar ske. Fruktträden var helt avbrutna och insektshotellet hade helt brutits ner, säger hon.

Parken ligger mellan en förskola och ett äldreboende och för Lillemor blir det ofta återkommande promenadbesök till grönområdet.
– Man har kunnat se hur fina fruktträden varit, så det känns verkligen tråkigt när man ser sådan här skadegörelse. Man undrar vad det är för aggressioner som ligger bakom det här? säger Lillemor Lundin.

Hon själv ringde direkt till kommunen som då berättade att de fått in flera anmälningar. Händelsen är nu även polisanmäld av Vallentuna kommun.

– Det kommer kosta en hel del för kommunen att återställa allt, men det hoppas jag att man gör. Det gäller att inte acceptera sådant beteende, säger hon.

Under påskhelgen har även en liknande vandalisering utförts i Sörgården, bostadsområdet nära Vallentuna centrum. Någon har slitit av grenar på träd även där.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se