Ovisst när vaccinering kan ske

Ovisst när vaccinering kan ske

INGEN VÄNTELISTA. På Korallens telefonsvarare lät de meddela att de hör av sig för ombokning av tid och att det inte går att sätta upp sig på en kö-lista.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Dessutom – Allt fler inlagda för intensivvård i region Stockholm

Snart är det påsk och säkert är det många av oss som både hoppats och trott att många fler vid det här laget skulle ha varit vaccinerade, och att smittan gått ner.

Dessvärre är läget fortfarande bekymmersamt, både vad gäller smittspridningen och vaccinationerna som ligger långt efter den ursprungliga planeringen. Och nu flaggar region Stockholm för att allmänhetens vaccination för alla mellan 18 och 59 år kommer att kunna påbörjas först i mitten av maj – men att tidpunkten kan justeras på grund av vaccinleveranserna.
Fler patienter, än för bara ett par veckor sedan, behöver nu sjukhusvård och intensivvård på Stockholmsregionens sjukhus. Samtidigt går inte vaccinationstakten som önskat, vilket både beror på minskade leveranser av vaccin, och att vaccination med Astra Zenecas vaccin pausats efter misstänkta, allvarliga biverkningar som blodpropp och låga nivåer av blodplättar vilket leder till ökad blödningsrisk.

Vaccineras tidigast i maj
EU:s läkemedelsmyndighet EMA, har utrett misstänkta biverkningar och gett grönt ljus till att fortsätta använda Astra Zenecas vaccin, då man anser att nyttan överstiger riskerna. I skrivande stund har det svenska läkemedelsverket ännu inte fattat något beslut om vaccinet ska börja användas igen.

Förutom att den stora gruppen, 18-59 år, som omfattar cirka 1,4 miljoner invånare, nu får sikta in sig på att börja få vaccin tidigast i maj, så är det många i den äldre åldersgruppen som undrar när det blir deras tur.

Brev till alla över 80 år
Under vecka 10 och 11 gick det ut ett brev till alla över 80 år om att det nu är tid att vaccinera sig och att man skulle ringa sin vårdcentral. Men enligt de personer som Vallentuna Nya varit i kontakt med, har det varit svårt att komma fram på telefon till exempelvis Korallens vårdcentral, för att boka en tid för vaccinering.

Vill ha besked
I måndags lät Korallen meddela på sin telefonsvarare att alla tider för vaccinering med Pfizers vaccin under vecka 11, 12 och 13 är fullbokade, samt att ”vi hör av oss till dig som är inbokad för Astra Zeneca för ombokning av din tid”. Man informerade också om att det inte går att sätta upp sig på väntelista för att boka vaccin samt att man inte har någon information om när vaccineringen kommer i gång igen.
”Det värsta är att inte veta när man ska få vaccin. Vi har väntat länge och kan vänta några veckor till, men vill ha ett besked om när det blir”, säger en 81-årig man som Vallentuna Nya talat med.

Tar hjälp av mindre aktörer
Fram till vecka 10 hade 7,8 procent, eller 1997 personer, fått minst en dos vaccin i Vallentuna.

Från regionens håll försöker man nu göra sitt bästa för att stå beredd att vaccinera i snabb takt – när vaccinet väl kommer. Därför har man beslutat sig för att ta hjälp av ett mindre antal vaccinatörer med stor och flexibel kapacitet inom vaccination, skriver regionen i ett pressmeddelande. Det görs både för att öka effektiviteten, men också för att husläkarmottagningarna ska kunna fokusera på annan vård än vaccinationer.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *