Park, strand och äng?

Park, strand och äng?

SÄLJANDE NAMN? Anna Sigrid ser poängen i om det är historiskt berättigat med vissa namn, men Park?
Foto: ROFFE ANDERSSON

For runt utanför Vallentuna häromdagen, sånt händer ibland men inte ofta. Jag är ovanligt trögrörlig, men i alla fall, hamnade på Årstafältet. Det låter trist, stort och blåsigt. Men med uppdrag från Mammon att bygga nytt och sälja dyrt till hugade och samtidigt förvandla ett mindre attraktivt område till något ”bättre” med en liten efterled. Park är vanligt, strand förekommer ofta och ängar, finns på ett och annat ställe. Så slår det mig, samma namntillägg finns även i Vallentuna! Park, strand och ängar, är det som försök att höja marknadsvärden eller är det brist på fantasi?

Jag slår i lite böcker, googlar och snokar och finner. Många platsers i Vallentuna är uråldriga. Som Åby, till exempel, platsen finns registrerad i fornminnesregistret. För att inte tala om Åbyholms gård! Åbyholms gård, stått på sina stenar sedan slutet av 1700-talet och på sitt sätt en central punkt och plats i det historiska Vallentuna. Tingshus, sedan tingen blev kommunala angelägenheter och därmed portade från kyrkan i mitten av 1800-talet, krog och skjutsplats på den centrala vägen vidare, antingen norrut mot Lindholmen och Frösunda, eller österut mot Angarn och Össeby, viktiga platser i dåtiden. Men också platsen där ett möte hölls, redan 1872, för allmän kommunal rösträtt! Där byggs det nu för fulla muggar. De viktiga vägarna har fått nya dragningar och platsen blir nu ett vanligt bostadsområde och får behålla sitt historiska namn. Solgården med sitt tillhörande gärde, där minsann har bostadsområdet också fått behålla sitt Solgårdsgärde!

Men Åby, tidigare en viktig gård, stor och med tillhörande gärden. Åby gärde, där det byggdes ett antal radhus och ett gärde kvarstod, fortfarande namnat Åby gärde. Men nu, är Vallentuna den snabbast växande kommunen? Åby gärde kan förstås inte bebyggas, vi byter namn! Ängar, hör ni hur ljuvt det låter för marknadsvärdet! Nåväl, det byggs både hyresrätter och bostadsrätter där och det klingar bra bättre än Åby gärde.

Här putsas det på kartorna och vi har fått Uthamra strand och Bällsta park. Att Uthamra fått tillägget är rimligt med tanke på Vallentunasjön som kluvet Uthamra gårds marker. Men Bällsta park? Och kan det inte räcka med Bällsta plus efterled? Bällstaberget finns onekligen i geografin, rimligt namn, liksom Bällstalund, det gamla torpet, rivet. Själva Bällsta gård, bytte sitt namn för cirka hundra år sedan till Vallbostrand, finns kvar i bostadsföreningen Bällsta gård. Men Bällsta park? Kan vi få en namnberedning? Tack!

Dela artikeln här:

Anna Sigrid

Jag har ett stort engagemang i Vallentuna, min bostadsort sen 20 år tillbaka och ordförande i Bällsta Villaägareförening (ja, då är det avslöjat att hjärtat finns i Västra Bällsta). Jag gillar att koka soppa på en spik, på ogräs och matrester och på "samma" sätt är det med kläder, sy nya kläder av gammalt, lagning av plagg och motsvarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *