NYHETER 2020-06-12 KL. 08:41

Så reagerar vi på semestern efter en turbulent vår

Av Anneli

Så reagerar vi på semestern efter en turbulent vår

KOLL PÅ LÄGET. Anna Jacobsson har erfarenhet från sitt arbete som psykolog.
Foto: PRESSBILD

–Acceptera läget, hitta meningsfulla aktiviteter och ta socialt stöd, säger psykolog Anna Jacobson

Efter en minst sagt turbulent vår, med en pandemi som tvingat oss alla till ett nytt sätt att tänka och leva, står sommaren och semestern för dörren.

Medan vissa bara längtar efter att få släppa allt och boa in sig på sitt sommarställe, ser andra på den kommande semestern och ledigheten på ett annat sätt.

Hur reagerar vi egentligen på att ha semester efter denna coronavår? Vallentuna Nya har frågat Anna Jacobson, psykolog och psykoterapeut, som möter många olika människor i sitt arbete.

Negativ ledighet
Från mars månad och framåt har många arbetat hemifrån. En del har varit permitterade, medan för vissa andra har jobbet flutit på ungefär som vanligt. Ytterligare andra kan ha förlorat jobbat.

–Vi har alla olika förutsättningar beroende på hur coronapandemin påverkat just mig. För en del har det varit en sorts ofrivillig, ledig tid, som inte känts så positiv. Man har saknat en meningsfullhet och rutin i vardagen, när man har suttit hemma mycket. Man kan ha känt sig isolerad, då man inte varit i vardagen och träffat kollegor så som man är van vid, och då kan tanken på semester kännas som mindre positiv, säger Anna Jacobson och fortsätter:

–Sedan har vi andra som har slitit väldigt mycket den här perioden. All sjukvårdspersonal framför allt. De kan känna sig slitna och uppe i varv av stress och behöver då verkligen semester, samtidigt som de kan få svårt att varva ner och behöver ägna första delen av sin semester till det.

Hur man reagerar på ledighet efter den här annorlunda våren, handlar också om hur man är som person.
–Man har olika behov av social stimulans. Vissa tycker att vardagen ställer stora krav på social stimulans, att det är en befrielse att kunna jobba hemifrån och att sedan ha en semester utan så mycket krav. Medan andra saknar den sociala stimulansen och har svårare att upprätthålla rutiner när de är mycket själva.


igcaption>JOBBMILJÖ HEMMA? Coronaviruset har fått oss att installera små filialer i
hemmen för att jobba mer smittsäkert.
Foto: ADOBE

Något som också spelar roll för hur man hanterar semesterperioden är vilken kontext man lever i. I sitt jobb möter Anna Jacobson många par och för många parförhållanden är det här en utmanande tid.

–Det kan vara så att båda är hemma mycket, att den ena blivit av med jobbet, eller att den andra är permitterad. Det leder till slitningar i parrelationer och kan göra att även semestern känns jobbig. Även om forskning visar att par som spenderar mycket tid tillsammans i regel är lyckligare än andra.

Kommunicera mera
I dessa tider har dock många par tillbringat mycket mer tid ihop än vanligt. Det kan göra att man ser tydliga olikheter och att man hamnar i konflikter man inte brukar ha, förklarar Anna Jacobson. Medan för andra kan relationen fördjupas och utvecklas av att ha tid att umgås mer än vanligt.

För de par som fastnar i destruktiva interaktioner, och nästan enbart fokuserar på det som är dåligt, är Anna Jacobsons råd att kommunicera mera.
–Fokusera på vad du vill, vad du önskar. Säg, jag skulle verkligen behöva detta av dig, skulle du kunna tänka dig att göra detta för mig?

Vad vill du säga dem som går in i semestern, utan några planer och känner att coronakrisen tagit både på humöret och kreativiteten att hitta på något under lediga dagar?

Fokusera på vad vi kan göra
–För alla är acceptans av verkligheten viktigt, att se och acceptera hur det är, att inte älta det man har missat, utan istället fråga sig, vad längtar jag efter? Vad kan jag göra? Att försöka ha psykologisk flexibilitet genom att konstatera att nu är verkligheten så här, vi har helt andra förutsättningar idag. Då mår man bättre.

–Det är också viktigt att skapa rutiner i vardagen. Det leder till en känsla av sammanhang som vi mår bra av. Att se till att äta på fasta tider, komma ut varje dag och göra saker i närområdet. Man kan bada och komma ut i naturen, fastän den här sommaren inte blev som en del önskade.

Får många barnfamiljer väntar också en annorlunda sommar. Den där resan till Medelhavet som man sett fram emot blir inte av, och Gröna Lund och sommarland kanske inte öppnar – och även om de öppnar väljer man kanske att stanna hemma iallafall. Vilka är dina råd och tankar till barnfamiljer?

–Det gäller samma för barn som för vuxna, att fokusera på vad vi kan göra istället för det vi behövt ställa in och kanske redan nu planera in ett nytt datum för den inställda Kolmårdenresan för att skapa förutsägbarhet för barnen. Barn kan behöva denna förstärkning ännu mer än vuxna, att de ser att nu skriver vi upp att vi gör det här senare. Det finns också mycket vi kan göra med barn här hemma. Vi har det så oerhört bra och de flesta av oss har råd att göra så mycket som man inte behöver för att leva ett gott liv.

För den som är äldre, har slutat arbeta, och dessutom lever ensam, är det inte konstigt att känna sig deppig och börja tappa i uthållighet efter den här våren, menar Anna Jacobson.

–Då gäller det att påminna sig om att det är en parentes vi är inne i nu. Det kommer att bli bättre. Låt inte tankar som, inte ska väl jag störa eller jag orkar inte gå ut, få styra, utan välj aktivt beteenden som får dig att må bra.

–Nyckeln till att må bra i dessa tider, och den är likadan för alla, är: Acceptera verkligheten som den är, försök skapa en meningsfull tillvaro med aktivitet som du mår bra av, ta socialt stöd och var uppmärksam med dina hinder när du tänker saker om dig själv.