RECEPT 2020-05-29 KL. 10:33

Saftig sommarsmak med hägg och syrén

Av Anna Sigrid

Saftig sommarsmak med hägg och syrén
Glass and pitcher of lilac lemonade water with lemon, ice cubes with lilac flowers and lilac branch on vintage iron tray over black wooden table. Dark rustic style.

Av både häggblom och syrenblom kan en göra saft på samma sätt som originalet fläderblom! Att samla ihop en massa blommor, nyss utslagna, varva med skivor av lime och hälla sockerlag över och låta stå ett par dar, är mycket enkelt, frågan om det är värt besväret att dricka något som påminner starkt om parfym. Men ett kärt sätt att spara sommar på?

Men hur en förhåller sig till det så här är receptet:

• 40 nyutslagna häggblommor el 30 syrenblommor
• 4 lime
• 1 liter vatten
• 1 liter strösocker
• 40 gr askorbinsyra

Skölj blommorna och klappa dem försiktigt torra med en handduk. Skrubba limen och skär dem tunna skivor, varva blommor och lime i ett kärl. Koka upp vatten och häll i sockret i det kokande vattnet och rör om tills allt socker löst sig. Ta en kopp sockerlag och lös askorbinsyran ordentligt innan det hälls tillbaka i resten av lagen, rör om och häll sockerlösningen över blommorna.

Låt det stå svalt under ett par dagar, 3 - 4, och rör om varje dag. Sila ifrån blomvätskan och häll på flaskor. Förvara svalt. Det ger ca 1 - 2 liter saft. Syrensaften ger en vackert rosa färg emedan saften från häggen blir gröngul.

Jag använder aldrig citronsyra! Det har ingenting med citrusfrukter att göra utan är en rent kemiskt framställd produkt som används mycket ofta i livsmedel med främsta syfte att ge förstärka syran och ge konserverande effekt. Och i största allmänhet, vill en undvika citronsyra går det lika bra att använda askorbinsyra. Askorbinsyra är mindre syrligt och något mer bitter än citronsyra, så hittar du recept med citronsyra, eller det är slut på affären, ofta i flädertider, så går det bra att ersätta med askorbinsyra. Ta bara en mindre mängd, funktionen är densamma, fixar syran och har en konserverande effekt. Askorbinsyra utvinns ur majs.

Häggblommans säregna doft finns kvar i saften, påminner lite om bittermandel. Och är det den smaken som eftertraktas så kommer här lilla nubben! Men då får en vänta till augusti. Häggbären är visserligen söta men smakar också så innerligt strävt att jag ångrar mig var gång jag stoppar bäret i munnen. Men jag plockar dem troget varje år. De är svåra att plocka, konkurrensen från fåglarna är stor och bärens ovilja att släppa taget ELLER det motsatta, ramlar på marken gör att få ihop 1 dl tar sin tid. Men det är 1 dl bär som behövs. Lägg i glasburk och häll på 5 dl vodka och ställ i soligt fönster under några veckor. Spriten drar ut färgen från bären och sakta blir vätskan allt blåare. Och det doftar rejält med bittermandel. Sila ifrån bären och låt stå och mogna i mörker. Framemot jul är snapsen klar att serveras. Den strävhet som bäret bjuder har mjuknat men den fina bittermandelsmaken blir mycket god. Det funkar väl till sill, men är fin nog att sippa på som aperitif.

Foto: Adobe