Skördefest när Bällsta fixade höstmarknad på hemmaplan

Skördefest när Bällsta fixade höstmarknad på hemmaplan

HANDELSPLATS. Marknaden i Bällsta lockade med allt från närodlat och kvalitetschoklad till korv.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Färska grönsaker. Must och marmelad. Korv och choklad, och så kanske en krans att hänga på dörren. Med det utbudet bjöd Bällsta trädgård in till höstmarknad i lördags.

Under sommaren har Erik Torstensson, alias Bällsta trädgård, sålt egenodlade grönsaker via sin gårdsbutik i västra Bällsta. I lördags såldes så den sista skörden på den höstmarknad som Bällsta trädgård ordnade hemma på gårdsplanen.
–Det har varit en fantastisk sommar. Jag är glad och tacksam att folk vill äta och handla det som odlas lokalt, säger Erik Torstensson, samtidigt som han fyller en papperspåse med rödbetor, lök och grönkål åt en kund.

Redan på klockslaget 10.30 strömmar de första kunderna till. Det märks att det här med att köpa närodlat är något som lockar Vallentunaborna. Flera har varit här under sommaren och är nu tillbaka. En av dem är Viveka Malmström. Idag har hon också med sig sin dotter, Anna Börjel.
–Jag har köpt squash igen. De är jättegoda och håller länge. Och så har jag köpt marmelad, must, tomater, lök och brysselkål, säger Viveka Malmström och visar upp innehållet i papperspåsen.

Hon och dottern passar också på att köpa korv från Lasse Dahlén, som är en god vän till Erik, och handgjorda praliner från Cajsas choklad.
–Vi köper mycket för att det är ekologiskt och närodlat. Honung är bra i förkylningstider och med chokladen är lördagsgodiset klart. Jag bor här i närheten och odlar själv lite. Det är kul att veta vad det man äter kommer ifrån, säger Anna Börjel.

LYCKAD SATSNING. Efter en lyckad första säsong och höstmarknad i lördags, säger
Erik Torstensson, Bällsta trädgård: – Om det blir julmarknad på torget, då flyttar
vi ner dit och tar med saft, sylt och marmelad.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Utökar nästa år
Urban och Susanne Krönström, boendes i Vallentuna centrum, är här för andra gången:
–Jag har varit här tidigare och mustat äpplen. Idag har jag köpt saft, hemgjord ketchup, småtomater och björnbär. Det är kul med lite småskalig handel och godare självklart. Lite dyrare, men man får äta mindre portioner, säger Urban och skrattar.

Den hemgjorda ketchupen är populär. Rätt snart är den slut. Några som uppskattar den är grannarna Thomas Rimbe och Cecilia Enquist.
–Eriks ketchup är jättebra, den kan jag verkligen rekommendera, säger Thomas. Han odlar inte själv och säger att han är glad att grannarna Erik och Åsa startat Bällsta trädgård.

Lasse Dahlén, från Köttbutiken i Stallarholmen utanför Strängnäs, har bland annat med sig salami, torkat vildsvin och falukorv. Vallentuna Nyas medarbetare Anna-Sigrid Pettersson säljer höstkransar och Cajsa Fornander, från Cajsas choklad i Vallentuna, har med sig praliner i många olika smaker.
– Jag försöker anpassa pralinerna efter säsong. Nu gör jag flera med smak av äpplen, nötter och havtorn. Några smaker är extra populära och de har jag hela tiden, berättar Cajsa Fornander.

När Vallentuna Nya når Erik Torstensson dagen efter höstmarknaden, säger han:
–Jag är supernöjd över att så många tog sig tid att komma. Sista 45 minuterna regnade det och då var det lite mindre folk. Vi är taggade att fortsätta och tanken har väckts att göra något liknande även nästa höst.

Det här var din första säsong med Bällsta trädgård. Hur ser planerna ut för nästa år?
–Vi kommer att utöka inför 2021 med mer och fler grönsaker. Jag hoppas kunna arrendera mark i närområdet och ska föra en dialog med kommunen om det. Vi vill kunna odla ännu mer lokalproducerad mat och jag hoppas att Vallentunaborna fortsätter att gilla våra grönsaker.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *