SPORT 2021-12-02 KL. 09:34

Full fart på Friends Arena - tack vare ponnyerna från Vallentuna

Av Hege

Full fart på Friends Arena - tack vare ponnyerna från Vallentuna

UPPSKATTAT NUMMER. Mighty Mist och Erica Andersson gjorde det vackra numret om "Pegasus" - den bevingade hästen.
Foto: PERNILLA HÄGG

Ett av de mest populära numren under den stora hästshowen i Friends arena är när ett gäng shetlandsponnyer tävlar i full galopp.

Men visste du att hästarna, och de flesta ryttarna, är från Vallentuna? Även showens paradnummer Pegasus kommer från kommunen.

Under Sweden International Horse Show, som nyligen gått av stapeln, finns ett gäng tjejer och ponnyer från Vallentuna på plats på Friends arena. Hästarna, eller närmare bestämt shetlandsponnyerna, kommer från ridskolan Lilla Rörby.
När Vallentuna Nya träffar några av ryttarna i Mixed Zone är det ett förväntansfullt gäng. De har ridit genrep, men snart är det dags för den stora invigningsshowen.

– Min klubb håller på med ponnygalopp och min ridlärare frågade om jag ville rida på Friends. Jag sa självklart ja, jag har alltid drömt om att få göra det, säger Josefina Mattjus, 12 år.

En som varit med förr är 12-åriga Emma Dhakal.
– Det är jätteroligt med publiken och farten, säger hon.

Lillasyster Clara Dhakal, 10 år, är med för första gången.
– Det är farten som är bäst, och så får man kompisar på ridskolan också, säger hon.

Lova Halleskog, 12 år, är inte nervös.
– Nej, det gick bra under genrepet, jag och Kevin (hästen) vann, säger hon.


igcaption>FÖRSTA GÅNGEN. Att bli fotad framför sponsorväggen är något nytt för Clara Dhakal, Josefina Mattjus,
Emma Dhakal och Lova Halleskog från Vallentuna.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Efter helgen berättar Josefina Mattjus hur det var att rida inför den bokstavligt talat vrålhejande och tjoande publiken.

– Det var jättespännande, lite nervöst men man tänkte inte på det när man kom in på arenan. Det var superkul när alla jublade och applåderade!

En annan ponny som visade upp sig i Friends var connemaran Mighty Mist, allmänt kallad Tony. Han och ägaren Erica Andersson, 16 år, gjorde shownumret ”Pegasus”, den bevingade hästen, hästfestens kanske mest kända symbol. I numret rider ryttaren barbacka med stora vingar på sin rygg.

– Vi fick frågan från showledningen och testade med lite vingar och det gick jättebra, säger Erica Andersson.

Anledningen till att man måste testa lite annorlunda saker med hästar är att de är flyktdjur.

– De blir lätt rädda för saker de tror kan vara farliga. Det är därför man får ta det lite försiktigt och träna och se vad hästen tycker, det är viktigt att den inte blir rädd.

En annan utmaning var att rida genom rök, plus att arenan är så stor. Hur det ska gå till att få en häst så trygg att den kan klara av sådana utmaningar är inte helt lätt att säga, enligt Erica Andersson.

– Alla hästar är olika, men Tony har alltid varit nyfiken av sig. Vi har jobbat med att han ska lita på mig och att han ska förstå att jag inte utsätter honom för något farligt. Jag har lärt honom att gå fram och titta på saker som han tycker är lite konstiga.

När vi pratar med Erica Andersson några dagar senare är hon ute och går med ”Pegasus” hemma i Brottby. Vardagen för ekipaget består i att hoppträna, rida dressyr och rida ut.

– Vi tävlar lite grann, för att det är roligt.

Hege Hellström
hege@vallentunanya.se