SPORT 2022-09-15 KL. 10:00

Perfekta förhållanden under extremloppet

Av Jonny Andersson

Perfekta förhållanden under extremloppet
STOLTA. Mats Vidinger (t.v) och Joni Perälä klarade "Ö till Ö" på drygt nio timmar och var 20:e herrduo till Utö. Foto: Privat

Team Roslagsmjölk, bestående av Vallentuna FK-duon Joni Perälä och Mats Vidinger, nådde efter nio timmars kamp Utö världshus som 20:e herrlag i ”Ö till Ö” The Swimrun World Championship.

Alla motionärer som satt upp mål för sin förestående utmaning känner nog väl igen lättnaden, bekräftelsen efter målgång. Den känslan kunde Vallentunaborna Joni Perälä och Mats Vidinger ta in när de orkade omfamna varandra efter målgång och till känslostormar addera ett resultat över förväntan. Efter omfamningen hamnade de som klubbade i gräset intill målportalen.

– Vi kunde inte ha lyckats bättre, vi tömde oss fullständigt. Känslorna efteråt är många, inte minst eftersom man delar dem med en kompis som man tävlat och tränat tillsammans med fram till det som varit stora målet, säger Joni Perälä.

Perfekt väder
Nio timmar och nio minuter, exakt 9:08:58, tog det Perälä och Vidinger att ta sig från Sandhamn till målet vid Utö världshus. Duon hade tidigare under säsongen indikationer på att det kunde gå ganska bra – ”kanske nedåt 9:30”, enligt Joni Perälä. Väderförutsättningarna för ”Ö till Ö” var dessutom magiskt bra, vilket påverkade samtliga startande.

Sjön låg spegelblank, solen sken och vattentemperaturen uppmättes till 16-17 grader.

– Så här års brukar det vara strax under 15 grader i vattnet. Nu hann man till och med bli lite varm under några löpsträckor, säger Joni Perälä.

Drygt nio kilometer av ”Ö till Ö” avgörs i öppet vatten och resterande sex mil springs över öar, kobbar och skär i Stockholms skärgård.


AVANCERAR. I röda badmössor och 39 på nummerlappen kämpar sig Mats Vidinger och Joni Perälä fram bland konkurrenter. Foto: Privat.


Perälä och Vidinger sökte sig i vintras till Vallentuna friidrottsklubbs löpargrupp för att bli bättre på att springa. Att träningen givit resultat är båda övertygade om.

Givande intervaller
– Jag är betydligt bättre på att springa nu än innan jag gick med i gruppen, säger Mats Vidinger och minns tillbaka till sitt andra träningspass med VFK-gänget.

– Vi sprang 25 intervaller på 400 meter upp till Hammarbacken. När man gör den typen av träning så pushas man av de andra. Gruppen betyder jättemycket. Om jag hade kört de passen solo hade jag nog tyckt att jag varit duktig efter fyra ruscher och nöjt mig med det, säger Mats Vidinger och skrattar.

Skattar gör han även vid tanken på förra måndagens lopp.
– När man frusen tar sig upp ur vattnet vid Ornö och vet att 18 kilometer löpning väntar så undrar man vad tusan man håller på med. Och att vi dessutom betalar för att plåga oss.

Ser framåt
Mödan hade hur som helst sin sötma. Vallentunaduon avancerade stadigt under loppets gång. Totalt var de 29:e team i mål och 20:e i herrklassen. Tiden var en maxprestation, enligt Joni Perälä, men han ser redan möjlighet att vara ännu lite snabbare. Starten var hans debut i ”Ö till Ö” medan Vidinger deltagit i mixed-klassen vid två tidigare tillfällen.

– Vi är jämna och drog fram varandra, jag känner att det finns tid att tjäna, säger Joni Perälä.

Vallentunaduons lagnamn kräver slutligen ett svar.
Att duon kallar sig Team Roslagsmjölk har inget att göra med att mjölk grundat deras fysik.
– Min kusin har grundat Roslagsmjölk ute på Väddö, det är kul att ge honom lite reklam, säger Mats Vidinger.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se