Stor ökning av coronasmittade

Stor ökning av coronasmittade

TESTAR. Antal smittade har ökat rejält, men samtidigt har antalet testade också ökat.
Foto: MICROGEN

Två särskilda boenden för äldre utsatta – smittspårning pågår

Just nu sker en kraftig ökning av antalet smittade av covid-19 i Vallentuna och i hela Stockholmsregionen.

Antalet som smittats av corona har ökat med 60 procent de senaste två veckorna i Vallentuna, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Tyvärr har smittan nu även kommit in på två av de särskilda boendena i kommunen.
– Vi har idag konstaterade fall av covid-19 på två särskilda boende för äldre där vi nu genomför smittspårning i samråd med Smittskydd Stockholm.
– Att skydda våra kunder och bromsa ökad belastning på dessa verksamheter är nu högprioriterat i arbetet med covid-19-pandemin, säger Elvira Avdic, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vallentuna.

93 nya fall
Har ni ändrat några förhållningsregler kring besök, med anledning av smittläget?
– Eftersom smittspridningen ökar kraftigt generellt kommer vi att införa ett besöksförbud på särskilt boende för äldre i kommunal regi, fråntaget lägenheter som utgör privatbostad. Kommunen uppmanar dock starkt både boende och anhöriga att vara restriktiva med besök utifrån rådande situation och riskgruppens känslighet.

Under de senaste två veckorna har 93 nya bekräftade fall av covid-19 rapporterats i Vallentuna kommun. Det är en klar uppgång jämfört med de två föregående veckorna som visade +35 fall.

Rött ljus
Sett till befolkningen har Vallentuna haft 272 nya fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Bara för några veckor sedan låg denna siffra på 108 nya fall per 100 000 invånare. Det gör att Vallentuna nu precis som 243 av landets 290 kommuner skulle få rött ljus, enligt det nya sätt med ”trafikljussystem” att se på smittspridningen som EU-kommissionen tagit fram.

I början av veckan visade Folkhälsomyndighetens statistik att 20 procent av alla som testar sig i Region Stockholm bär på smittan. Flera större sjukhus i regionen har gått upp i stabsläge, för att kunna prioritera covid 19-patienter när antalet intagna patienter nu ökar, och flera inplanerade operationer har fått ställas in.

Nu gäller det att hålla i och hålla ut. Fortsätta med att tvätta händerna ofta, endast umgås med den närmaste familjen och att hålla avstånd till varandra, uppmanar Folkhälsomyndigheten.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *