REPORTAGE 2021-06-23 KL. 09:00

Tips: Så kan du duka festligt till midsommar

Av Anna Sigrid

Tips: Så kan du duka festligt till midsommar

Sommarfesternas sommarfest är det midsommarfesten eller kräftskivan? Hur som haver är sommarfesterna i ens tankevärld alltid utomhus.

Gångna året har vi dock visat prov på hur utefester är möjliga året runt. Jag minns det härliga barnkalaset vi passerade i mitten på februari, blåa ballonger svävade runt altanen och skratt hördes. Också juldagens mummel bakom ett staket, med doft av grillkol och brasa! Eller ”vanlig” söndagsmiddag med mormor och morfar, nere vid Gustavs udde, fint uppdukat på picknickborden där och foliopaket låg på grillen bredvid den obligatoriska grillkorven!

Utöver allt annat pandemin lärt oss, så är det att festa utomhus, året runt och det krävs inte egen trädgård eller altan. Allemansrätten ger oss rätten att gagna naturen och Moder Jord! Och visst, ska vi ha en större fest på skog och mark så är det ett visst bök! Och ska moster Berta med, lite knakig i knäna och visst, hon kommer ner på pläden, det är det där andra som kan vara ett större problem, att komma upp! Men det är klart hon ska med!

Tänk på att det blir kyligare på kvällen
Men basen för all picknick är korgen! Stadig och bra att bära och lite stil och klass. Och eftersom stabiliteten finns där så kan vi använda glas och porslin. Plastkassar göre sig icke besvär, ej heller engångsgrillar tillika engångsservis. Den gamla hederliga enkla campingstolen funkar fint och det finns små nätta brickbord också, hopfällbara. Moderna picknickfiltar med plastig undersida begränsar också markfukten. Det klassiska picknickeländet är förstås glas som vickas omkull, så glasen med fot kan vi lämna hemma! Så en hushållsrulle kan ligga lite diskret men nära till hands! Och blommor, fest är lika med blommor, en stadig gammal verktygslåda ger stabilitet med handtag att bära.

Men midsommarfesten, det är säkert fler som minns reklamfilmen om bordet som flyttas fram och tillbaka mellan regnen. Och den supervarma sommaren 2018, när vi hade veckor av tropisk värme. Nog tusan var det kallt på midsommarafton. För att inte tala om midsommarafton 1987! Bilder från midsommarfirandet i Dalarna, med lovikkavantar och snöglopp!

Utomhusdukningen, sommarvärme till trots så kommer svalkan på mot kvällningen. Förse stolar och bänkar med lite plädar. Sommarnattens leende gör mörkret behagligt dunkelt men levande ljus hör en fest till, liksom levande blommor! Stearin och annat spill på borden får en räkna med men för utomhusfester har jag reserverat några gamla gardiner, blommiga så eventuella vinfläckar försvinner fint in i mönstret.

Det är ett bök med utomhusfester också, jag menar reklambildernas förtjusande brickbärande mellan kök och bord blir ett evigt springande. Så en redig korg, maten förpackad i burkar så det behändigt kan staplas på varandra är min melodi. Två varv räcker! Alla dessa rom- och sillburkar kan få en fin upprättelse med sitt nya innehåll av gubb- och gumröror som hör till en sommarfest.

Bjud gärna på vatten
De levande ljusen får sin plats på bordet och jag trär några glasrör över den vanliga ljusstaken så lågan fortsatt brinner. Och inga glasrör, smält fast ljuset direkt i en glasburk. Och blommor, är det födelsedagskalas så räkna med gratulationsbuketter och ha några glasburkar med vatten i beredskap.

Porslin eller engångs? Knappast en fråga längre och serviser finns på de flest loppisar och secondhandbutiker. På den tiden mina barn var i ”nära-till-studenten” hade vi och några grannar med barn i snarlika ålder en stor festkorg, en gammal mangelkorg färdigpackad med moster Bertas gamla servis, billiga glas från IKEA, några charmiga bygelflaskor för vatten och saft och den jättelika pumptermosen. Och så vandrade korgen runt mellan oss beroende på vem som var på festtur. Udda glas och udda porslin ger en avslappnad charm. Men sen finns det faktiskt firmor som hyr ut porslin, glas och bestick, fördelen med det är att det är nån annan som tar disken. Hur det än är, bjud också på vatten, fyll en bottenskyla i flaskan och stoppa i frysen och när det så är dags är det bara att fylla på mera.

Och vill en ha det formellt med bordsplacering så går det att göra hur omständligt och dyrt som helst, eller bara ta vad en har. Och kommer musselgratängen på bordet, återanvänd musselskalen eller om temat är rustikt, brödet gräddat i lergrytan, ja då kan ju gamla krukskärvor komma till pass.

Bjuder en in till midsommarfest kan ett blomsterbord borde stå redo med alla tillbehör för dem som vill binda sin egen midsommarkrans. Plocka några fång blommor och förbered med enkla kransstommar av björkris (obs! Markägarens tillstånd) lite blomstertråd och avbitare av olika slag. Och behövs det finns det alltid i mataffären ibland buntar av billiga rosor.

Lusthus ger en utomhuskänsla
Levande blommor ja, lupinerna står i givakt efter vägrenarna, vackra spiror i både blått och rosa! Oerhört stiliga och tacksamma att plocka, de ska ju BORT. Så plocka mängder och pynta med, både inne och ute och när de har vissnat, släng dem i hushållssoporna!

Inomhus, ja det kan vara verandan, altanen eller lusthuset om vi nu inte dukar i köket. Men att sitta i lusthuset ger ändå en utomhuskänsla, och samma bök och kånk men det går att värma upp lusthuset, det går att stänga till om mygg och regn kräva så. I lusthuset är det fula glasbordet täckt med ett överkast. Och wellpappremsor duger fint som tabletter. Och så dukat inför måltiden. Planen var att ha en mängd vita rosor i blåa glas, men gästerna kom före rosorna och även tomma är det fint. I lusthuset kan ljusen också brinna utan risk för att vinden ska släcka lågan.

För att förstärka känslan av sommar inomhushar jag gjort en ”majst¥ng” att hänga upp. Den är försedd med en liten, liten ljusslinga i hönsnätet, bullpapper, paketsnören, gamla knappar och guldigt godispapper fick förhöja stången.

På samma sätt blev en krans tillverkad, att hänga i taket. Stommen av ståltråd och täckt med mattrasor, slaktade äggkartonger, pärlor och presentpapper och av rosa kräppapper korvade jag till några pappersblommor. Och en liten, liten ljusslinga. Garanterat att blommorna inte vissnar.
Och kommer det nu många gäster, och nu pratar jag om dagen med kyligt väder, är risken att klädhyllan blir full. Att låta en kedja hänga från taket blir utmärkt att hänga galgar i länkarna.

Text: Anna Sigrid Pettersson
Foto: Roffe Andersson