Tittut! Kolla in Johannas tittägg

Tittut! Kolla in Johannas tittägg

GOD INREDNING. Johannas ägg innehåller mycket fantasi och godsaker.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Tittäggen är som små magiska sagor, komplett med glitter och pastellfärger. Följ med hem till Vallentunakonditorns kök, där det även lagas chokladägg.

Hela livet har Vallentunabon Johanna Eriksson jobbat inom hotell- och restaurangbranschen. Men för tre år sedan ville hon göra något nytt. Valet föll på en utbildning till bagare och konditor.

I höstas startade Johanna eget som konditor under namnet Speja choklad. En av hennes produkter är tittägg, som säljs till påsken.

TITTÄGG. Denna i ett vackert påsktema. Foto: ROFFE ANDERSSON

Det glittrar om äggets yta och färgval och kristyr får tankarna att gå till en riktigt magisk saga. När man böjer sig ner och kikar in i miniatyrvärlden syns kaninungar bland grässtråna, och färgerna går i skir pastell..
– Jag vet inte varför jag började med tittäggen, mest var det för att det är roligt, säger Johanna.

Hon gör även spegelblanka små chokladägg, fyllda med karamell, ganache eller marmelad.
– Färgerna ska vara så naturliga som möjligt, så jag använder kakaosmör blandat med rödbeta, spirulinaalger eller gurkmeja, berättar Johanna.

Livet som egenföretagare är roligt – men i sötsaksbranschen är det säsongerna som styr.
– Det gick bra till jul och vid påsk är det stressigt att hinna med alla beställningar, men resten av året är det lugnare, säger Johanna.

Hon har därför beställt hem material för att kunna göra praliner i form av studentmössor, och börjat laga glass. Produkterna säljs bland annat i caféet i kulturhuset och via Rekoringen.
– Man är väldigt tacksam att kunderna fortsätter att handla, och stödja lokala småföretagare, säger Johanna.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Så här gör du ditt eget tittägg:
Det går bra att använda ett vanligt påskägg i papp som form.

Materialet består av socker och vatten. Ta ½ dl vatten till 1 kg socker. Det ska bli som blöt sand, den mörka sanden i sandlådan.
Om du vill ha färger, blanda karamellfärgen med vattnet och blanda sedan med sockret.
Packa ner blandningen i en ägghalva och stjälp upp den på en plåt med den plana sidan neråt (som när man bakar sandkakor).
Markera var du vill ha öppningen med ett snitt.
Torka i ugnen i 45 minuter i 50 grader med ugnsluckan lite öppen.
Ta ut äggen, skär av ”toppen” där du hade markerat för öppningen.
Gröp ur ägget med en sked så att det blir ett cirka en centimeter tjockt skal.
Låt skalets två halvor torka över natten i rumstemperatur, eller sätt in det i ugnen i 50 grader under cirka en timmes tid. Ugnsluckan ska vara lite öppen.

Till dekoreringen. Börja med att dekorera underdelen. Man kan använda kristyr som man spritsar, men även marsipan. Om det känns klurigt att göra figurer går det bra med gamla figurer från kinderägg.
Klistra ihop de två ägghalvorna med kristyr.
Spritsa gärna dekorationer utanpå ägget för att dölja kanterna.

Foto: ROFFE ANDERSSON
Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *