NYHETER 2020-12-18 KL. 12:53

Vallentunabo skildrar åtta år i etiopiskt fängelse

Av Hege

Vallentunabo skildrar åtta år i etiopiskt fängelse

SKRIVKRAFT. Lena Lindehag har skrivit boken om Ingela Jansson. ”Boken är inget försvarstal. Den är ett försök att förklara vad som har hänt, varför det har skett och hur Ingela har tänkt”, säger Lena.
Foto: PRESSBILD

"Jag ville skriva en bok om hennes livsöde och vi fick fin kontakt från början"

Lena Lindehag i Kragstalund hörde talas om Ingela Jansson, som suttit åtta år i fängelse i Etiopien. Nu har vallentunabon skrivit en bok tillsammans med den före detta fången.

Många har hört om Martin Schibbye och Johan Persson som suttit i Kalityfängelset i Etiopien i 438 dagar. Men Ingela Jansson har suttit i fängelset i 2 940 dagar.
– Jag hade läst om Ingela i tidningarna. När hon frigavs och kom hem till Arlanda och möttes av Schibbye och Persson funderade jag som många andra på hur det skulle gå för henne. Jag ville skriva en bok om hennes livsöde och vi sågs på en lunch där vi blev sittande i två timmar, berättar kragstalundbon och journalisten Lena Lindehag.

Kontakten mellan de två kvinnorna var fin redan från början, berättar Lena. Några hundra timmars intervjuande senare skrev Ingela och Lena kontrakt på en bok med förlaget Forum.

Men arbetet har även bestått av att gå igenom handlingar.
– Jag ville verkligen djupdyka i Ingelas liv. I bokform finns möjligheten att nyansera och komplicera på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i artikelformat, säger Lena.

Handlingarna har bestått av sjukjournaler från fängelset, Ingela var svårt sjuk flera gånger, handlingar från UD, polisutredningar, domar och en utredning från socialtjänsten från Ingelas ungdom.
– Det var fascinerande att i handlingar möta den 15-åriga Ingela, som var livrädd att åka hem till sin familj. Hon fick allt hon pekade på materiellt sett, men det var väldigt kärleksfattigt och hon sökte bekräftelse, berättar Lena.


igcaption>TUFF ERFARENHET. Ingela Jansson rymde till Etiopien och hamnade ur askan in i elden. Nu skildras hennes åtta år i det ökända fängelset Kality i Etiopien.
Foto: PRESSBILD

Bilade till Etiopien
Boken beskriver just ungdom och tidigt vuxenliv, det liv som ledde fram till att Ingela blev maffians högra hand i Sverige. Hennes pappa var bilhandlare och det var med bilaffärer som hon kom in i den destruktiva spiralen.
– Hur kan en ung tvåbarnsmamma som ena stunden har en villa med kläderna färgsorterade i garderoben på kort tid bli maffians högra hand? Frågar sig Lena.

När rättvisan ville ikapp och Ingela skulle till domstol för bedrägeri beslutade hon sig i stället att ta med sig sin sjuåriga dotter och köra genom Europa. Därifrån vidare med bil genom Afrika, med destination Etiopien.
– Vad gör att man kör genom Västsahara med ett barn? Hela livsödet är svårt att greppa även för mig. För mig har det varit väldigt lustfyllt att arbeta med att gestalta karaktärer och alla dramatiska skeenden i boken.

Lena fascinerades från början inte bara av det som varit, utan även hur det skulle gå.
– Det går bra för Ingela. Hon studerar till socialpedagog och är timanställd inom socialpsykiatrin. Hon lever ett sunt liv och tränar mycket. Och så lagar hon mycket mat – att ha en fylld kyl och att laga mat från grunden har blivit extra viktigt efter att ha levt i fängelset i åtta år, där det rådde brist på vatten och kosten ibland bara bestod av ris och inget annat.

Till vardags jobbar Lena som journalist på Expressen, ett jobb hon varit tjänstledig från för att skriva boken. Den 15 december var det bokrelease.
– Det ska bli väldigt intressant att se hur den tas emot. Den kommer som ljudbok samtidigt, med Hedda Stiernstedt som uppläsare. Jag har fått lyssna och är supernöjd med hennes inläsning, säger Lena.