Vallentunaborna får längre till akut vård på jourtider

Vallentunaborna får längre till akut vård på jourtider

AKUTVÅRD ISTÄLLET FÖR JOURVÅRD. Vallentunaborna får åka till Danderyd istället för Täby.
Foto: LOCUMS BILDARKIV

För den invånare som behöver söka vård efter kontorstid har det hittills funnits både husläkarjourer och närakuter. Men nu föreslår hälso- och sjukvårdsförvaltningen att husläkarjourerna i Region Stockholm successivt tas bort.

Istället ska närakuterna stärka sin bemanning och ta emot de patienter som tidigare hänvisats till husläkarjourerna, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

I Vallentuna kommun finns det ingen husläkarjour. Den som behöver uppsöka vård efter klockan 17 på vardagar eller på helgerna, är hänvisad till husläkarjouren i Täby, eller till närmsta närakut på Danderyds sjukhus eller Sollentuna sjukhus. Med det nya förslaget försvinner alltså husläkarjouren i Täby.

Anledningen till att husläkarjourerna ska avvecklas är att deras och närakuternas verksamhet överlappar varandra. Genom att ta bort husläkarjourerna vill man göra det enklare för invånarna att hitta rätt vård i rätt tid.
Idag finns det tio husläkarjourer i regionen. De har öppet kvällstid på vardagar, 17-22 och 8-22 på helgdagar. Här kan man få hjälp med alla besvär som inte är akuta eller livshotande.

Närakuterna är elva till antalet och har öppet 8-22 varje dag, året runt. Här finns tillgång till provtagning och röntgen, vilket det inte gör på husläkarmottagningarna. Närakuterna hjälper barn och vuxna som blir sjuka eller hastigt skadar sig. Det kan handla om sårskador, misstänkta frakturer och akuta allergiska problem.
–Närakuterna ska ta hand om patienter som behöver akut vård som de inte kan få hos sin husläkare, men som inte behöver akutsjukshusets alla resurser. Patienter som behöver akut vård kan få rådgivning via 1177 Vårdguiden på telefon om var och när de bäst söker vård för sina symtom, säger enhetschef Christoffer Bernsköld, i pressmeddelandet.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *