NYHETER 2020-01-24 KL. 14:54

Veckans höjdare - Den här listan toppar Vallentuna

Av Peter

Veckans höjdare - Den här listan toppar Vallentuna

Foto: Roffe Andersson

Rövarberget i Garns socken är inte bara högst av alla berg i norra Stockholm – det har också den bästa historien med magi, rövare och försvunna skatter. Dessutom ligger det i ett naturreservat som för tankarna till Ronja Rövardotters förtrollade skogar.

–Enligt sägnen ska berget ha fått sitt namn av ett rövarband bestående av förrymda ryska krigsfångar, berättar Börje Sjöman från Össeby Hembygdsförening. I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet ska de ha haft sitt tillhåll i grottor i berget.

–I boken ”Holmes hemligheter” finns en dramatisk berättelse om att de skulle ha rövat bort en ung flicka vid namn Kerstin när hon var ute och plockade lingon vid tillsammans med några gummor. Folk i byarna var så rädda för rövarna att de inte vågade göra något trots att de hörde hennes jämmerrop uppifrån berget.

Börje säger att Kerstins fästman Per-Ola som var dräng på prästgården gick till en klok gubbe som kallades Gillingegubben för att be om hjälp.

Bands fast i grotta
–Gubben sa ”Det Per-Ola ska jag hjälpa dig med. Kom vid helgmålsringningen på lördag så väntar hon här”. Han sa åt Per-Ola att gå hem utan att vända sig om, inte ens om han hörde henne ropa efter honom. Han skyndade hem, för Gillingegubben var den styvaste trollkarlen i många socknar. Vid helgmålsringningen gick han finklädd till stugan, och där väntade verkligen Kerstin på honom. Hon var ledsen och sliten, men sa att rövarna varit hyggliga trots att de bundit fast henne likt en hund vid en kista i grottan. Hon visade en ring hon fått, en ring som stulits vid ett inbrott i Ösby socken.

Efter den dagen såg ingen rövarna mer. Det sades att de blivit skjutna av Gillingegubben och sänkts i Gissjön. Och gubben blev rik, kanske hade han tagit skatterna i kistan som Kerstin suttit bunden vid?

Enligt boken fanns grottan där rövarna hållit till kvar till år 1900. Då ska åskan ha slagit ner och förvandlat den till ett stenröse. Börje Sjöman påpekar att det inte finns några andra skriftliga urkunder än Halles berättelse.

–Det är inte belagt att ryssarna skulle ha kommit så långt upp annat än i skärgården. Det finns andra berättelser om ryssar från den tiden. Bland annat ska Rysskullen som ligger norr om Kårsta kyrka vara en grav efter två ryssar. De ska ha brutit sig loss från den ryska härjningsflottan 1719 för att härja och röva på egen hand i hela Roslagen, men när de kom till Kårsta slog ortsborna helt enkelt ihjäl dem.

Det är inte helt lätt att hitta till Rövarbergets topp. Grusvägen som leder fram till Gissjön och berget har en bom som ibland kan vara låst, så kommer man med bil är det säkrast att parkera utanför den. Följ sedan grusvägen tills en kraftledning korsar vägen. Följ stigen där och förbi häststängslet, och söka dig vidare uppåt. Terrängen är ofta svår med branta backar och stora stenar, men gammelskogen är förunderligt vacker. Och kanske är berget verkligen förtrollat? När vi når bergets topp i mitten av januari finns där gott om kantareller och lingon, och det kan väl bara bero på magi?

Lite smått och gott vi hittade på vägen upp till Rövarberget:

Previous Next