KULTUR 2021-12-16 KL. 12:00

Hon målar det svenska folkhemmet

Av Anneli Leijel

Sandra Wåhrberg hämtar inspiration i Sveriges bostadspolitiska historia
Folkhemmet. Så heter Sandra Wåhrbergs utställning på Öppen konstvägg i Vallentuna kulturhus. En utställning som hämtat inspiration i våra bostäder, hur de har sett ut genom historien och hur de har formats av den rådande bostadspolitiken.

Hon målar det svenska folkhemmet
Foto: Roffe Andersson

–Jag har en förkärlek för byggnader och särskilt bostäder och dess historia. Boendet är den stora tryggheten för oss alla, säger Sandra Wåhrberg som är socionom.

Hon har alltid målat men det var i 20-årsåldern hon bestämde sig för att utbilda sig inom måleri. Hon gick Konstskolan i Stockholm och en kurs hos konstnären Björn Bernström. Med små barn hemma målade hon lite mindre under ett antal år men sedan tog skapandet fart igen. Numera kombinerar hon konstnärskapet med att arbeta halvtid som kurator i Norrtälje.

Dramatiska effekter
Intresset för 1900-talets bostadssociala politik väcktes när hon under socionomstudierna läste om hur dåtidens politik formade byggandet. Allt från 1930- och 40-talens barnrikehus för utsatta barn, som skulle få möjlighet att slippa trångboddheten, till byggandet av större flerfamiljshus för att skapa bostäder för så många som möjligt.

–Det är intressant att se hur samhällets värderingar ledde till beslut om hur man skulle bygga för att skapa trygga miljöer för barnen, säger Sandra Wåhrberg.
Just bostaden som trygghet är också något hon sett mycket av i sitt jobb som socionom.

–Det går inte att hitta trygghet om man måste flytta hela tiden.

När hon började måla var det först i olja men sedan gick hon över till akvarell. Hon gör även digital konst och olika tatueringsmotiv som hon säljer via sin hemsida, men framför allt är det akvarell som gäller.

I utställningen Folkhemmet syns också den särskilda tekniken med blomningar som skapar dramatiska effekter och som hon lärt sig av konstnären Björn Bernström – det ser man till exempel i molnen i skyn över husen.

Folkhemmet visar bostäder av olika slag. Både flerfamiljshus från 1940-tal och miljonprogrammens år och även klassiska radhus från 1960-talet.

–Jag jobbar med skuggor och med starka, kontrasterande färger. Det ger mycket stämning och häftiga effekter. Det kan uppfattas som ett vemod i bilden men det finns en skönhet i det, säger Sandra Wåhrberg som själv har bott både i flerfamiljshus, i stadsmiljö i Stockholm och nu bor i radhus i Vallentuna.

Hennes tavlor kan ses på Öppen konstvägg i Kulturhuset från den 15 december till den 16 januari 2022.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se