KULTUR 2023-12-28 KL. 09:10

Susanns fotokonst skapar engagemang för våra rovdjur

Av Anneli Leijel

Natur- och djurfotografer finns det många i Vallentuna. Men det är få som fotar med våra vanligaste rovdjur i centrum. Det konstaterar Susann Gson Engqvist, som just nu visar sina bilder på Öppen konstvägg i Vallentuna kulturhus.

Susanns fotokonst skapar engagemang för våra rovdjur
PREMIÄR. Utställningen i Kulturhuset är Susann Gson Engqvists första. Hennes verk berör ett mycket viktigt ämne, nämligen våra rovdjur och deras rätt till en plats i naturen. Foto: Roffe Andersson

Till vardags jobbar hon som redaktör för en naturtidskrift och som frilansande skribent och fotograf. Tidigare har hon ställt ut med Össebygruppen. Det här är hennes första egna utställning.

– Fotografering är ett stort intresse och på senare tid har jag mer och mer börjat experimentera. Jag leker med ljus och exponeringstider och gör gärna dubbelexponeringar och andra manipuleringar av färg och form, antingen direkt i kameran eller efteråt i bildbehandlingsprogram, berättar Susann Gson Engqvist.

Våra vanligaste rovdjur

Utställningen i Kulturhuset bottnar i hennes stora intresse och engagemang för djur och natur. Med ett särskilt fokus på våra vilda djur såsom lo, björn, älg och järv.

– I min utställning vill jag lyfta fram våra hemliga grannar, de som finns – och måste få finnas – men som vi sällan ser. Vi människor är en av de 50 000 arter som finns i Sverige och vi är beroende av de andra för i princip allt – mat, kläder, skydd mot väder och vind, men i stället för att anpassa oss klagar vi, till exempel när rådjuren äter våra planterade tulpaner och grävlingen gör hål i gräsmattan, säger Susann.

Med sina bilder vill hon skapa en känsla, väcka intresse för det vilda och mana till eftertanke – det går att leva i samexistens med de vilda djuren, och det är till och med nödvändigt.

– Vi delar den här planeten med djuren och behöver dem för vår existens. Djuren utgör ett ekosystem. Skjuter vi till exempel för många älgar, då rubbar vi ekosystemet, säger Susan och ger ett annat exempel:

– Även jag har störts av grävlingar på landet, när de grävt upp mina planteringar i sitt letande efter larver och maskar. Men i stället för att vilja skjuta grävlingar, kan man göra en inhägnad runt sina planteringar, så får man ha dem ifred.

Missförstådda djur

I bilderna på Öppen konstvägg syns djuren ibland tydligt, ibland mindre tydligt. Det genomgående färgtemat är svartvitt, ibland med inslag av lite färg.

– Jag gillar svartvitt, det blir lite mystiskt och förmedlar även en känsla av sorg. Varg, järv och lodjur håller på att försvinna. Lo finns i Lindholmen och i Angarn. Järv finns inte här och varg fanns tidigare i Riala.

I en av bilderna faller blicken först på de vita blommorna, prästkragarna, därefter syns grävlingen, nu tydligt. Ett av våra mest missförstådda djur, menar Susann.

– Vid flera tillfällen, på vårt lantställe i Stockholms skärgård, då jag stått helt tyst och stilla har de kommit så nära som ett par meter, eftersom de ser så dåligt. Så fort som de känt min närvaro, har de raskt rusat i väg. Det är en myt att de skulle vara oprovocerat aggressiva.

Susann Gson Engqvists fotografier visas på Öppen konstvägg fram till den 20 januari 2024.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se