NYHETER 2024-03-07 KL. 10:20

Hantverket i Bällsta lockar krögare och hemmakockar

Av Victoria Sid

I ett villaområde i Bällsta puttrar en tyst revolution med nudlar som kommer förändra förutsättningarna för finkrogar och hemmakockar. I ett omgjort förråd intill hallen har Viktor Månsson gjort en nudelverkstad. Här skapar han färska vetenudlar, en produkt som vanligtvis importeras långa vägar om det ens finns i butikshyllan.

– Vi satte igång och det går ju ganska så jättebra, säger Viktor.

Hantverket i Bällsta lockar krögare och hemmakockar
RAMEN. I ett villaområde i Bällsta bor Viktor och Maria med barnen Alvin och Liam. Här skapar Viktor revolution på nudelmarknaden. Foto: Roffe Andersson

I köket hemma hos Viktor Månsson, 33, och Maria Qvarnström, 31, står två höga kastruller redo på köksön. På bänken bakom står byttor med olika smaksättningar. Genom åren har köksön varit belamrad med mjölsorter. Här har otaliga försök till att skapa de perfekta nudlarna gjorts. Det stora intresset för nudlar började för några år sedan. Viktor och Maria skulle resa till Japan för att hälsa på Marias pappa som arbetade där. Inför resan läste Viktor på om maten i Tokyo för att kunna äta sig igenom staden och föll pladask för ramen, en nudelsoppa gjord på vetenudlar och buljong. Men att göra det själv hemma visade sig vara svårare än förväntat.

– Jag har en tendens att nörda ner mig i saker. Jag reder ut allt och vill veta allt för jag är extremt envis. Att göra buljonger är väldigt enkelt. Nudlar däremot är inte lika enkelt att få tag på som privatperson. Det finns inte i butiker. Det finns inga färska ramennudlar i butiker över huvud taget, säger Viktor.

SHOYU. För Viktor är favoritramen Shoyu, ramen smaksatt med soja. Men när han inte äter ramen föredrar han en klassisk köttfärsås. Foto: Roffe Andersson

Han bestämde sig för att testa att göra nudlarna själv. Med en uppväxt inom en riktig kemistfamilj började experimenten ta fart. Antalet timmar som han lagt ner på nudelmakeriet beskriver han själv som fullständigt orimligt.

– Du har inte bara gjort det på mjöl salt och vatten. Utan tagit reda på vilket mjöl som är bäst, vilken kombination av salter är bäst, vilken procentsats vatten blir den bästa, säger Maria.

– Och vilken typ av mjöl och vilken tjocklek under hur lång tid, fyller Viktor på.

Rasande fart

Efter bemästrandet började lösa tankar om att försöka skapa något av kunskapen att gro. Vännerna tjatade på honom att starta upp ett företag och när han blev inbjuden att vara med Youtubern Johan Hedberg på kanalen Matgeek tog han chansen. Efter lanseringen av sina färska vetenudlar har allt gått i rasande fart. Han har sålt nudlarna på Reko-ringar, fått förfrågningar från restauranger och sålt in produkten till butiker. Till och med stjärnkocken Erik Videgård har hört av sig. Förfrågningarna har blivit så många att Viktor inte hinner med.

– Det har skenat helt utan kontroll. Avvägningarna som man gör på daglig basis är ska jag äta middag eller göra nudlar? Ska jag sova eller jobba? Ska jag svara på mejlen till Erik Videgård eller ska jag borsta tänder? Jag får inte ihop det längre, säger Viktor.

FÖRETAG. Nordic noodles drivs av Viktor och Maria med tre vänner. På sidan av har Viktor även Nudellabbet som han beskriver som sig själv i företagsform. Foto: Roffe Andersson

I vår kommer produktionen få flytta in i andra lokaler än det omgjorda förrådet för att hinna med efterfrågan. Men experimenten hemma fortsätter. Framöver är målet att få till glutenfria nudlar i storskalig produktion. Men han har även planer på att göra sina egna buljonger. Med färdiga nudlar och buljonger kommer ramen bli en maträtt som går att tillaga i rekordfart.

– Nudlarna är krångliga att göra men det har vi löst. Att koka en buljong behöver inte vara svårt men det ska koka hela dagen. buljongen är fortfarande det som kan vara tidskrävande så en färdig sänker ribban ytterligare, säger Maria.

Fullt upp

Vid diskbänken väger Viktor upp ingredienser med omsorg. Maria tar fram inlagda ägg som Viktor skär med en hemmagjord äggskärare gjord på fiskelina. Ovanför kastrullerna på spisen stiger vattenånga. Intill ligger tillbehör som varsamt kommer placeras uppepå nudelsoppan. Den viktigaste är salladslök.

– Majs är jättegott till miso. Jag tycker det viktigaste är att du har en bra soppa och nudlar. Toppings är sekundärt. Det behövs inte så mycket, säger Viktor och tar fram en gasbrännare och bränner skivor med chashu, rullat fläskkött.

VETENUDLAR. När Viktor intresserade sig för ramen hittade han ett hål i utbudet av nudelsorter. Färska vetenudlar. Han började experimentera fram ett recept hemma med mjöl, vatten, och alkaliska salter. Foto: Roffe Andersson

Framtidsplanerna för företaget är många. Produktionen kommer skalas upp och experimenten för att ta fram nya produkter fortsätter. För varje steg som produktionen skalas upp försvinner lite av känslan bakom arbetet. Degen hamnar inte lika nära. Roligast enligt Viktor kommer alltid vara att göra nudlar i mindre skala utan de stora maskinerna.

– Sen så skulle det ju aldrig gå att göra ett företag då. Det är också roligare när folk har köpt nudlarna och de kommer tillbaka och säger att det är det godaste de har testat, säger Viktor.