NYHETER 2024-04-11 KL. 10:00

Kårsta välkomnar sin nya lanthandel

Av Victoria Sid

I lördags kunde Kårstaborna glädjas åt att den nya lanthandeln äntligen invigdes. Det firades med fanfar, tipspromenad, kokosbollar och korv. Första köpet gjorde Arvid Einarsson, 5, med lite hjälp av pappa Alexander.

– Jag tycker det var kul, säger Arvid.

Kårsta välkomnar sin nya lanthandel
INVIGD. Innan första kunderna fick scanna QR-koden höll Staffan Hassius tal och med en fanfar var butiken invigd. Förutom att kika in och handla i butiken kunde Kårstaborna gå tipspromenad. Det bjöds även på fika och korv. Foto: Roffe Andersson

Vid 11-tiden på lördagen hade många Kårstabor samlats utanför den lilla lanthandeln för att vara med på invigningen. Inne i butiken har det hänt mycket inför öppningen. Runt 530 artiklar fyller hyllorna och i butiken går det att hitta det mesta men att välja ut produkter har varit allt annat än lätt.

– Jag har ingen aning om det här är rätt varor. Det är omöjligt att veta att de handlar den här müslin eller osten. Allt har inte varit inlagt i kassasystemet så vi har fått kämpa hårt för att få in allting. Jag var i säng halv tre i morse, säger butiksansvarige Staffan Hassius.

OBEMANNAD. För att ta sig in i butiken skannas en QR-kod på utsidan som man bekräftar med Bank-ID i telefonen. Då öppnas dörrarna in till butiken. I kassan skannar man sina varor och betalar med kort. Foto: Roffe Andersson

Han tycker att det känns märkligt att det blev en invigning. Resan dit har varit lång och känslorna är många.

– Det har varit en så stökig väg till att kunna förverkliga det här men samtidigt så har vi bara sett alla möjligheter. Det här är en förtroendebutik, så du har äran att gå in och handla här. Det är känslan vi vill förmedla.

Staffans fru Anne-Charlotte Hewer Hassius har suttit på första parkett på resan mot en lanthandel. Enligt henne har Staffans dröm alltid varit en lanthandel och hon inspirerade till butiken som nu står på plats. Det var hennes idé att öppna en obemannad butik. Inför öppningen har det varit mer förberedelser än vad Anne-Charlotte hade tänkt sig.

– Det är mycket att göra och mycket att tänka på men nu är det värsta gjort. Man tänker aldrig när man går in i en butik hur alla varor är registrerade, säger hon.

TRAPPA UPP. "Jag brukar tänka att när man kommer upp i vår ålder brukar man försöka trappa ner lite men vi trappar upp istället.", säger Anne-Charlotte. Foto: Roffe Andersson

Första kvittot

Med en fanfar och ett tal tog Staffan bort häftstiften från tygstycket som skymde QR-koden och butiken invigdes. Snabbt fylldes gångarna med nyfikna kunder och första kunden blev Alexander Einarsson och sonen Arvid som köpte en chokladkaka.

FÖRSTA KUNDEN. Första kvittot som inte är ett test gör Arvid Einarsson, 5, med lite hjälp av pappa Alexander. Foto: Roffe Andersson

– Det känns roligt. Jag har väntat så länge på det här. Lanthandeln betyder framförallt att det blir enklare att gå och handla enkla livsmedel. Jag har varit beroende av Brottby och Rimbo och det har berott på att jag har bil. Människor som inte har bil har ingen möjlighet. Jag tror det här är fantastiskt bra för alla. Speciellt de små. Att bara kunna gå och köpa en glass, säger Alexander.

Kommer du vilja gå hit igen?

– Mm, men då vill jag ha en glass, säger Arvid.

En av de första kunderna som öppnade dörrarna med hjälp av QR-koden var Patrick Stjernfelt, 33, som kom ut från butiken med en kasse fylld med varor.

– Te och brie, frukost egentligen. Lite pålägg, lite skinka och sånt som jag ändå hade planerat att jag behövde köpa.

FRUKOST. En av de första kunderna in i butiken var Patrick Stjernfelt, 33. Han fyllde en kasse med tillbehör till en god frukost. Foto: Roffe Andersson

Alltid saknats något

Han tycker butiken är ett lyft för bygden och har sett fram emot öppningen.

– Vi har bott här i två år och har alltid känt att det saknats något. Det är alltid så bökigt för man handlar när man är på väg. Men i dag visste jag att butiken skulle invigas och att jag började få slut på pålägg där hemma så då blev det perfekt att gå ner. Utbudet verkar jättebra, säger Patrick och fortsätter:

– Förhoppningsvis handlar folk här också, man läser om många sånna här butiker som öppnar och stänger. Så det är upp till oss att den ska finnas kvar.

Utanför butiken stod Anna Drozin, 49, med famnen full av blommor köpta i lanthandeln. Hon har bott i Kårsta i 19 år. För henne betyder lanthandeln mycket.

BLOMMOR. Anna Drozin, 49, har bott i Kårsta i 19 år. Hennes första köp i lanthandeln blev blombuketter. Foto: Roffe Andersson

– Man slipper ta bilen för att handla. Man skonar sina grannar från att knacka på och säga ”hej, kan vi få låna mjöl?”. Det känns jättefint. Jag var inte beredd på att det skulle vara en sån här stor affär som rymmer så mycket. Här känns det som att det blir konkurrens med Roslagsstoppet faktiskt, säger hon.

Se fler foton från invigningen här:

HÖGT TRYCK. Nyfikna Kårstabor fyller snabbt upp butiken. Foto: Roffe Andersson

SORTIMENT. I Butiken finns runt 530 varor. Utbudet kommer förändras utifrån vad kunderna vill ha. På vissa hyllor finns det tomma platser men det är medvetet. Här hoppas Staffan Hassius kunna fylla på med önskemål. Foto: Roffe Andersson