REPORTAGE 2023-08-24 KL. 08:15

80 barn på Kulturskolans dagläger

Av Anneli Leijel

80 barn på Kulturskolans dagläger
ENSMEBLE. Hela musikalgänget tillsammans med sina lärare som i dagarna tre övade sång, dans och teater och som avslutning framförde en scen ur ”Aristocats” för varandra. Foto: Anneli Leijel

80 barn deltog i år på Kulturskolans kostnadsfria prova-på-läger den 15-17 augusti. I tre dagar fick barnen antingen prova musikal, bild och form, eller att spela olika musikinstrument samt musikproduktion. Lägret riktade sig till elever i Vallentuna som i höst börjar årskurs 4-6.

– Vi har haft dagläger ett antal år och i år var det lite större. Många går redan på Kulturskolan och vill passa på att prova något annat, men vi har en hel del nya barn som kommer och provar på också, berättade Björn Persson, lärare i slagverk och daglägergeneral.

Testade många instrument

De barn som valde inriktning musik fick under tre dagar testa blåsinstrument, stråkinstrument, slagverk, musikproduktion samt piano och gitarr.

I ett av rummen på Vallentuna teater undervisade Björn Persson i slagverk. När Vallentuna Nya kom förbi lärde barnen sig att spela en melodi på xylofon, vibrafon och klockspel.

– Vi har delat upp barnen i olika grupper. De som ska börja i fyran och femman till hösten spelar tillsammans och de som ska börja i årskurs sex spelar tillsammans, berättade Björn Persson.

Eleverna fick snabbt lära sig att spela en melodi och det gällde att lyssna in varandra för att det skulle låta så bra som möjligt.

På fritidsgården Mega höll musikaleleverna till. De övade sång, dans och teater tillsammans med en lärare för varje ämne. Det mynnade sedan ut i att de fick göra en scen ur musikalen ”Aristocats”.

– Jag har gått på trummor tidigare och ville prova musikal. Om jag känner att det är kul så kommer jag kanske börja på musikal, sa Hedda, 12 år.

– Det är lite samma för mig. Jag har gått på bild och form tidigare och ville testa musikal, sa Moa, 12 år.

På Kulturskolan finns möjlighet för elever i årskurs 5-7 att välja musikal. Det finns också en grupp för äldre elever, från årskurs 8 till gymnasiet.

Skapade melodier

Johanna Vikman är teaterlärare på Kulturskolan.

– Under de här dagarna får eleverna prova på sång, danssteg och får repliker. Dag tre är det dags att prova lite kostymer och smink och så får eleverna spela upp en scen för varandra. På det här viset får de en uppfattning om vad musikalämnet innehåller, sa Johanna.

På andra våningen i Kulturskolans huvudbyggnad strömmade stråkmusik ut från ett av rummen. Här fick barnen prova på basfiol och fiol. Också här fick de på kort tid sätta ihop en melodi och spela tillsammans med musiklärarna.

I ett annat rum satt eleverna med lurar för öronen och en dator framför sig för att skapa egen musik, under läraren Åsa Carlsons guidning som undervisar i musikproduktion.

Lokala bildmotiv

Isabelle, 11, Alva 10 och Alex 11, var tre elever som testade musikproduktion för första gången och funderade på att börja på det till hösten. Från ett av de öppna fönstren i intilliggande Karlslundsskolan nådde tonerna från blåsinstrument ut. Här fick eleverna prova på att spela trombon, saxofon och trumpet.

Dante Runsköld, 12 år, som provade saxofon när Vallentuna Nya kom förbi, berättade att han spelat elbas i Kulturskolan tidigare.

– Men jag kanske ska börja med fiol. Det är ett häftigt instrument, man kan spela många roliga låtar, sa Dante.

BILDKONST.

Några av de elever som deltog i Bild och form under Kulturskolans dagläger och skapade tavlor tillsammans: Till vänster: Arvid, 12, Aiora 10 och Silje 12 år. Till höger: Abigel 11, Agnes, 11 och Liv, 10 år.

Foto: Anneli Leijel

I två salar på Kulturskolan skapade lägerdeltagarna som valt bild och form under devisen ”Mitt Vallentuna”. Bilder på kvarnen, husdjur, en fotboll och en duva dök upp. ”För det finns många duvor i Vallentuna, särskilt vid Vallentunasjön”, sa ett av barnen.

Under dag tre var det så dags att färdigställa verken. Med sprayburkar målade de bakgrund på två tavlor. Lite senare, när det torkat, sprayades ”Mitt Vallentuna”-motiven på.

En bit in på lägret kunde lägergeneralen Björn Persson konstatera:

– Det har varit mycket logistik, men fungerat bra. Jag hoppas att några blir lite sugna och börjar på Kulturskolan i höst. Det jag tycker är så roligt är att vi i Vallentuna är en Kulturskola, där alla vi lärare jobbar tillsammans i olika ämnen, med allt från musik till teater och bild och form.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se