REPORTAGE 2023-11-16 KL. 10:42

Nytt gym för blivande personliga tränare

Av Anneli Leijel

Nytt gym för blivande personliga tränare
STARK UTBILDNING. Julia Dahlqvist ansvarar för utbildningen av personliga tränare på Vallentuna gymnasium. Foto: Roffe Andersson

Hösten 2021 startade Vallentuna gymnasium en ny utbildning med fokus på träning och hälsa. Nu har eleverna fått ett eget, alldeles nytt gym i nyrenoverade lokaler där Vallentuna tyngdlyftningsklubb tidigare höll till.

– Det känns jätteroligt. Tidigare har vi varit i Arninge där vår PT-ansvariga Ida håller till, men nu efter sommaren har vi fått en egen PT-studio, berättar Julia Dahlqvist.

Hon är ansvarig för inriktningen inom barn- och fritidsprogrammet där eleverna blir licensierade personliga tränare, PT.

– I våras upphandlade vi material samt inredning och har nu fått ett riktigt påkostat gym. Här finns både maskiner och fria vikter. Det är kul att Vallentuna kommun har valt att satsa på den här utbildningen. Den finns bara här och i Östersund.

Alexander och Alvar går nu tredje och sista året på utbildningen, medan Beata och Elvira går andra året. I årskurs 1 går åtta elever.

– Man får lära sig mycket nytt på den här utbildningen. Det är mycket om vad alla muskler heter och hur de kopplar till varandra, berättar andraårseleven Beata. Hon spelar fotboll och går också fotbollsinriktning. Den praktiska delen av utbildningen tycker hon är roligast.

KOLL. Elvira, Beata och Alvar fixar med vikte. Foto: Roffe Andersson

– Snart ska vi ut på långpraktik i en månad och då ska jag försöka få något mer lag-aktigt, i och med att jag spelar i lag, säger Beata.

Praktisk utbildning

Under utbildningen får hon lära sig att träna andra.

– Vi går igenom varje övning själva, så att vi vet hur vi ska lära ut den. Den praktiska delen av utbildningen är den roligaste. Den gör att skoldagarna inte känns helt som skoldagar och det är skönt.

Ungefär 75 procent av utbildningen är praktik. Förutom långpraktik, som eleverna är ute på vid ett antal tillfällen, har de praktik två skoldagar i veckan och tredje året tre skoldagar i veckan. I slutet av utbildningen kommer eleverna att examineras och få sina PT-licenser av Ida Hedestad, som var den som kom med idén till utbildningen efter att ha undervisat på det liknande programmet i Östersund. Hon är utbildad kiropraktor, inom idrottsmedicin och utbildar andra till personliga tränare.

Alvar som går i trean tycker att utbildningen varit väldigt bra, inte minst den praktiska delen där eleverna får ta emot egna klienter och öva på dem.

– Nu kan vi ta emot våra klienter på vårt gym i skolan. Jag har pappa och mamma, lärare från skolan och några från kommunen som jag kan öva på, innan jag tar studenten. Det är inte vanligt att det är så på PT-utbildningar, men det har vi här.

Goda möjligheter

Han har ännu inte bestämt vad han ska göra efter studenten men har några planer.

– Jag kanske åker ut som reseledare och jobbar som PT och jag funderar på att studera till naprapat. Då är den här utbildningen en bra grund.

Enligt Julia Dahlqvist, som själv drivit eget inom träning och hälsa tidigare, finns det ett stort behov av personliga tränare på marknaden, men också av annan bra och kunnig personal inom träning och hälsa.

– Efter den här utbildningen kan man studera vidare till exempel till naprapat. Det är också flera som vill starta eget, kanske ha online-tjänster, och eleverna får kunskap om hur man kan starta en egen verksamheten och hur den kan se ut, berättar Julia Dahlqvist och tillägger:

– Fokus på hälsa har aldrig varit viktigare än idag med den psykiska ohälsan som finns. Och jag tror inte att AI kommer att ta över och jobba med människor än på länge, så PT-yrket kommer att vara fortsatt aktuellt många år framöver.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se