KULTUR 2022-02-24 KL. 13:10

Åsa Jacobsson ställer ut på ”Öppen konstvägg”

Av Daniel Bergholm

Åsa Jacobsson ställer ut på ”Öppen konstvägg”
Åsa Jacobsson ställer ut sin konst för första gången. Foto: Roffe Andersson

För drygt fem år sedan drabbades Åsa Jacobsson av en sjukdom som gjorde att hon blev stillasittande mycket. Då kom idén till att börja måla och under den kommande månaden ställer hon ut sina tavlor på ”Öppen konstvägg” i Vallentuna Kulturhus.

– När jag målar försvinner jag in i en egen värld och tiden går fort, säger hon.

Åsa Jacobsson har själv, på grund av sin sjukdom, som för bara något år sedan fastställdes som Parkinson, beslutat sig för att måla helt penselfritt och inriktar sig på lite annorlunda lösningar. Det vanligaste för henne är i stället svepteknik med papper, fönblåsning eller gasbränning med silikon.

– Det jag målar mest är abstrakt konst. Det är upp till betraktaren vad tavlorna föreställer. Oftast blir det som det blir och det enda jag planerar innan är färgerna, säger hon.

En teknik Åsa Jacobsson använder sig mycket av är ”Acrylic Pouring”. Precis som det låter så går det ut på att man häller akrylfärg på en tavla.

– Jag hittade en konstnär från Australien på internet som jag kollade på. Sen har jag hittat så många olika videos att jag ofta kan bli sittandes hela kvällar för att hämta inspiration, säger hon.

Än så länge är målandet endast en hobby och ibland kan inspirationen till att måla variera vilket gör att det oftast sker i perioder. Förhoppningen är däremot att tavlorna till slut ska kunna betala av sig och det börjar med en månads utställning i kulturhuset.

– Utöver det har jag startat en Facebooksida som heter: ”Åsas Parkinsons konst” där jag lägger upp allt. Det ska bli kul att få visa upp mitt arbete, säger Åsa Jacobsson.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se