NYHETER 2024-03-21 KL. 11:20

50 år sedan UFO-vågen svepte över Vallentuna

Av Anneli Leijel

”Det vi såg, det såg vi ”, säger Hillevi Andersson om sina upplevelser 1974.

50 år sedan UFO-vågen svepte över Vallentuna
INTERVJU. Hillevi Andersson berättar om hennes upplevelser. Foto: Clas Svahn/AFU

Den har kallats Vallentunavågen. En serie händelser som i mars 1974 svepte över Vallentuna. Det handlar om oförklarliga ljussken som flera Vallentunabor var med om, om ljusklot som följde efter bilar, och om en man som var övertygad om att han tagits ombord på en farkost av varelser från en annan värld.

Med anledning av att det nu är 50 år sedan det hände visar UFO-Sverige en specialgjord utställning i Vallentuna Kulturhus om dessa fenomen.

En av dem som var med och som fortfarande har händelsen i färskt minne är Hillevi Andersson som då var 36 år.

– Jag minns tydligt precis hur jag åkte. Det varade en hel timme av mitt liv, säger Hillevi Andersson till Vallentuna Nya.

Såg ett stort sken

Det var på kvällen den 24 mars 1974. En kväll då flera personer i norra Vallentuna drabbades av störningar på sina teveapparater. Hillevi Andersson försökte få tag på sina föräldrar som bodde i Orkesta, men telefonen fungerade inte. Hon hade bjudit hem vänner på fika som lämnat återbud, så då ville hon bjuda sina föräldrar i stället. När föräldrarna inte svarade satte hon sig i bilen tillsammans med sina tre barn för att åka dit. I Lindholmen såg hon ett stort, fast sken som verkade följa bilen till höger om dem när hon körde.

När hon kom fram till sina föräldrar möttes hon av pappan som mest var irriterad för att tv-bilden flimrade och han inte kunde titta på tv. Telefonen funkade inte heller. Efter en stund åkte de därifrån med varsin bil.

På en landsväg var de tvungna att stanna bilen då himlen lystes upp av ett stort ljussken som bländade dem.

– Då så jag, som en farkost eller vad jag ska kalla det som sänkte sig ned, och det kom signaler från marken lite lägre bort. Det gick aldrig ner helt på marken, och sen åkte det sicksack och försvann rakt upp i luften tills det blev litet som en apelsin, berättar Hillevi.

På väg hem från en fest

Hennes föräldrar, barn, bror och svägerska som var med såg det också. När det starka ljusskenet lyste upp himlen blev barnen rädda och hennes mamma var orolig för att de skulle bli blinda. Men nyfikenheten drev Hillevi att trots allt titta.

– Efteråt ringde jag polisen och ville att de skulle komma och titta. Men de kom inte. De ringde mig senare. I stället kom Hemvärnet och FOA (Försvarets forskningsanstalt, numera Totalförsvarets forskningsinstitut reds anm) och jag pratade med dem.

Senare visade det sig att flera personer i området sett starka ljus röra sig över himlen den 23 och 24 mars. En som berättade vad han varit med om var Gösta Häger. Han var på väg hem från en fest i församlingshemmet i Markim, när ett starkt ljussken dök upp och bländade honom så mycket att han tvingades kasta sig ner i ett dike. Hans nästa minne är att han vaknar upp vid sin ytterdörr med ett skrapsår på kinden. I hypnos har han berättat hur han fördes bort, upp i luften, av varelser, som sedan släppte ner honom vid hans hus.

Hillevi Andersson funderar än idag på vad det var hon såg för 50 år sedan.

– Det var så annorlunda mot allt vad jag sett tidigare och svårt att förstå. Det betedde sig underligt, ändrade form och färg och beteende.

Har människor trott på det du berättat?

– Ja, de flesta har gjort det. Det vi såg, det såg vi. Det gjorde oss inte illa och vi var inte så skrämda, men lite skakig på pedalen var jag då när det kom och följde bilen en lång sträcka.

INTERVJU. Hillevi Andersson berättar om hennes upplevelser. Foto: Clas Svahn/AFU

Hillevi har också haft kontakt med Gösta Häger under åren. Han är nu långt över 90 år och bor inte längre i trakten.

– Då, när det hände, träffades vi ofta och han berättade väldigt mycket. Då blev det ännu mer invecklat. Det starka vita skenet, vad ville de ha sagt, var det människor eller varelser? Jag tror att de var flera.

Så det var några där, inte bara en farkost?

– Ja, det var något med liv i. Men vad ville de och varför skickade de strålar mot oss? Det kom också ett slags signaler från marken lite längre bort. Det var som tre avhuggna ljusstrålar som for upp i luften, och då sänkte sig farkosten mot dem. Det var märken i marken efteråt också och flera hade sett det, inte bara jag. Det berättade flera som pratade med mig, men de ville inte säga något till någon annan. Kanske får vi aldrig reda på vad det var, säger Hillevi.

50-årsjubileum

I augusti 2023 fick Hillevi Andersson besök av Felix Herngren och hans filmteam och den 26 mars börjar hans serie ”UFO-mysteriet med Felix Herngren” sändas i TV4. I ett av avsnitten är Hillevi med. Tillsammans med Clas Svahn, ordförande i UFO Sverige, har Felix Herngren rest runt, intervjuat och filmat både i USA och runtom i Sverige.

Med anledning av att det är 50 år sedan Vallentuna utsattes för en våg av rapporter om oidentifierade flygande föremål, UFO, ordnas nu också en utställning i Kulturhuset i Vallentuna. Initiativtagare är UFO Sverige.

– Vi talade med kommunen tidigare i höstas för att se om intresse fanns för en UFO-utställning, berättar Clas Svahn.

På lördag den 23 mars invigs utställningen och Clas Svahn kommer att hålla ett föredrag om Vallentunavågen.

AKTUELLT. Felix Herngren intervjuar Hillevi Andersson på platsen för hennes och familjens första observation den 24 mars 1974. Serien ”Ufo-mysteriet med Felix Herngren” börjar sändas i TV4 den 26 mars. Foto: Clas Svahn/AFU

Vad är din teori om händelserna i Vallentuna 1974?

– Det kan vara lite av varje. När andra ser något, då tittar man upp extra noggrant. Men Hillevi Anderssons och Gösta Hägers berättelser sticker ut. Jag ser ingen förklaring på det, säger Clas Svahn.

Tror du att andra civilisationer söker kontakt med jorden?

– Jag är astronom och naturvetare i grunden. Alla byggstenar finns där ute i universum. Man räknar med att universum är 13,7 miljarder år. Det vore konstigt om det inte fanns liv någon annanstans än hos oss. Sen är frågan om det finns samtidigt som vi, eller om det kommit och gått? Kan det komma hit? Det vet jag inte. Jag är öppen för andra förklaringar.

Du blev intresserad av UFO-frågor som 16-åring. Vet du mer nu än då?

– Ja, jag har hittat en mängd olika förklaringar. Har jag svaret på gåtan? Nej, men jag har rensat bort sådant som jag förstår att man sett fel på. Det finns dock ett antal rapporter, många gåtfulla radioobservationer och så vidare som inte är enkla att hitta förklaringar på, säger Clas Svahn.