NYHETER 2024-05-08 KL. 10:38

Att gå snabbt eller långt

Av Jessica Jäger

”Om du vill gå snabbt, gå ensam. Om du vill gå långt, gå tillsammans.”, lyder ett afrikanskt ordspråk. Jag har en inneboende otålighet som gör att jag alltid har velat skapa och komma framåt snabbt. Det i kombination med dåliga erfarenheter från påtvingade gruppkonstellationer i skolan har gjort att jag större delen av mitt liv valt att göra allting själv.

Att gå snabbt eller långt
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

När jag skulle ge ut mitt första musikalbum höll det inte längre. Det var alltför många delar av en musikproduktion som jag inte behärskade och som hade tagit mig åratal att studera in. Jag anlitade en producent, som i sin tur anlitade de musiker vi behövde, iordningställde studion, lyfte fram det bästa i min sång och såg till att låtarna gick iväg till både mixning och mastering, för att få fram den bästa ljudbilden.

Min första singel har streamats 70 000 gånger på Spotify nu. Hade jag gjort allting själv hade den inte ens varit inspelad. I det projektet har även det snabbaste sättet, trots allt, varit att skapa tillsammans.

På söndag kväll ger kören Gribbylunds kapellsångare konserten ”A Dream Is a Wish Your Heart Makes”. Körledaren såg tidigt att tiden mellan påsk och Kristi himmelsfärd är otillräcklig för att repetera in ett helt nytt konsertprogram. Därför fick jag som sångerska, en violinist och en pianist frågan om vi kunde komplettera konserten med några stycken ur Disneys gedigna musikkatalog. Återigen fick jag ett bevis på att valet att gå tillsammans kan ta oss framåt snabbare. Kören hade givetvis kunnat repetera in ett helt konsertprogram, men inte till utannonserad helg.

Det är klart att processer överlag tar lite längre tid när fler personer är involverade. Mycket av tiden som en ensam person hade lagt på själva skapandet behöver istället läggas på aktiviteter som projektledning, eventuell konflikthantering och gruppstärkande övningar. Det finns en anledning till att kurslitteraturen i organisationsteori kallar stora organisationer för ”tröga organisationer”.

Men jag tror också att det finns ett annat djup i slutprodukten när flera specialister behöver samarbeta och mötas i en gemensam väg framåt. Den tron är hela anledningen till att jag nu valt att projektleda en antologi. Det tar mycket av min tid, men jag hade aldrig kunnat skapa djupet i den boken på några veckor själv.