NYHETER 2024-05-30 KL. 09:45

Efter branden på skolan

Av Victoria Sid

Under lördagen fick räddningstjänsten in ett larm om en brand i en skolbyggnad intill Karlbergsvägen i Vallentuna. Efter ett intensivt släckningsarbete har större delen av skolan gått att rädda men under måndagen fick alla elever på de två skolorna som delar lokaler stanna hemma.

Efter branden på skolan
UTREDNING. Räddningstjänsten fick in larmet om branden vid 18-tiden på lördagen. Händelsen utreds som mordbrand och polisen misstänker att branden är anlagd. Foto: Roffe Andersson

Under måndagsförmiddagen var det lugnt och stillsamt i området runt skolbyggnaden som brann under lördagskvällen. Till och från mullrade ljudet av en såg i plåttaket som hamnat på marken intill den brandhärjade delen av skolan. Grannen Marie Stoby tog sig ut till skolan för att se vad det var som lät. Hon var inte hemma när branden bröt ut i lördags.

– Det var inte roligt. Jag såg det på Facebook. Nu brinner det i gamla Karlbergskolan stod det, säger hon.

Enligt Elisabet Sköldeberg som också är granne till skolan var det ett stort pådrag under lördagskvällen. Vallentunaborna som tagit sig till branden blev väl bemötta av räddningstjänsten som berättade hur släckningsarbetet gick. Även ett stort antal räddningsfordon från andra stationer fanns på plats.

– Det är smärtsamt. Det är så många barn i generationer som gått här, säger Elisabet Sköldeberg.

SORG. "Det är våran skola lixom, eller har varit. Det är en sorg", säger Elisabet Sköldeberg. Hennes egna barn har gått på skolan och de upplever en sorg kring händelsen. Foto: Victoria Sid

Intill avspärrningen tog Andreas Vieru emot stängsel med sina kollegor. En gång i tiden kallade Andreas byggnaden för sin skola, här gick han i årskurs fyra, fem och sex.

– Det är lite sådär. Delen här var det gympasal i, säger han och pekar mot en av de hårdast drabbade delarna av skolan.

ELEV. Anderas Vieru som sätter upp stängsel runt den brandhärjade delen av skolan har själv varit elev på skolan. Foto: Victoria Sid

Öppnar på tisdag

När branden bröt ut vid 18-tiden på lördagskvällen syntes röken ända bort till centrum. Men trots en stor brand har större delen av skolan klarat sig utan skador. Redan på tisdagen hoppas Ann söderman, projektledare på kommunen och Reza Soltani, fastighetschef på kommunen, att undervisningen ska vara igång igen.

– Barnen kommer kunna vara i lokalerna. Större delen av skolan har klarat sig och luktar inte brandrök, säger Ann Söderman som försöker lösa så skolan får tillbaka vattnet och elen till lokalerna.

SNABBT. Ann Söderman, projektledare på kommunen var vid skolbyggnaden med fastighetschefen på kommunen, Reza Soltani för att se möjlighetera till att få igång undervisningen snabbt. Foto: Victoria Sid

Även rektorn för Vallentuna Friskola Camilla Stahre var vid skolan för att kunna prata ihop sig med personalen och få koll på läget. När hon nåddes nyheten i lördagskväll var hon på resande fot och under kvällen gick telefonen varm.

– Det känns jättetråkigt. Det var inte den nyheten man ville ha en lördagskväll. Men vi har jobbat jättehårt och intensivt med det här nu, säger hon.

Främst är det matsalen som drabbats av branden men Camilla Stahre har redan jobbat fram en matlösning. De kommer få matlådor levererade som barnen får äta i klassrummen eller ute på skolgården. Hon upplever ett stort stöd i arbetet efter branden.

MATLÅDOR. Rektor Camilla Stahre på Vallentuna Friskola hoppas på att vattnet och elen kommer igång under måndagen så undervisningen kan komma igång igen redan under tisdagen och att eleverna kommer få sina luncher i matlådor. Foto: Victoria Sid

– Det är många som sluter upp, säger Camilla.

Redan på tisdagen var eleverna tillbaka vid sina skolbänkar.